piątek, 25 stycznia 2019

Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową salsą


Filet z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie pachnącej świeżej natki z pietruszki, rukoli, kopru, orzeszków piniowych i orzeźwiającej limonki, podany z egzotyczną, kolorową salsą  to ciekawy pomysł na przygotowanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie.

Składniki:

800g fileta z dorsza
60g orzechów piniowych
20g świeżej natki z pietruszki
20g świeżego kopru
20g świeżej rukoli
50g bułka kajzerka
1 ząbek czosnku
skórka z 1 limonki
2 łyżki soku z limonki
30g parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól
200g kuskus
olej do wysmarowania naczynia

Kolorowa salsa:
2 pomidory
1 mango
1 awokado
skórka z 1 limonki
sok z połowy limonki
1 pęczek kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Kolorowa salsa:
Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Mango, awokado umyć, obrać i również pokroić w małą kostkę. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno posiekać. Do miski przełożyć pokrojone pomidory, mango, awokado, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miód, wlać oliwę i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić przyprawą do sałatek i dipów, solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

2. Filety z dorsza umyć, osuszyć i natrzeć przyprawą do ryb i owoców morza i odstawić na około 30 minut.

3. Kruszonka piniowo- ziołowa:
Składniki kruszonki przełożyć do malaksera, zmiksować pulsacyjnie tak żeby powstały drobne cząsteczki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Na każdy kawałek dorsza wyłożyć przygotowaną kruszonkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut.

5. Kuskus wymieszać z 2 łyżkami oliwy, zalać wrzątkiem 1 cm nad kaszą i odstawić aż wchłonie całą zawartość wody.

6. Rybę podawać z kolorową salsą i kuskusem.



Połączenie przypraw, ziół, warzyw jest idealne do każdego rodzaju ryby, mrożonych czy świeżych, rzecznych lub morskich, i niezależnie od sposobu przygotowania - poprzez smażenie, pieczenie lub gotowanie - naturalne składniki Vegety Natur dla ryb pomogą Ci zawsze smacznie przyrządzić danie!



Kompozycja zainspirowana naturą!


#durszlakXvegetanatur 
#vegetanatur 
#inspirowanenatura


1 komentarz:

  1. Ewelina Gawronska Należy do grupy Co dziś pichcimy?...Czyli pyszne bo domowe27 stycznia 2019 20:28

    Smaczna ryba :)

    OdpowiedzUsuń