piątek, 25 stycznia 2019

Pulpety z indyka z brukselką w sosie porowo paprykowym

Lekkie, dietetyczne jesienne pulpety z indyka z brukselką w pysznym sosie kremowym porowo paprykowym.


















pulpety:

50 dkg mielonego z indyka 
1 jajko
2 łyżki kaszki manny
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 cebula
olej rzepakowy
1 ząbek czosnku
15 brukselek

pozostałe:

mąka pszenna do obtoczenia
1 liść laurowy
2 ziela angielskie

sos porowy:

1 por biała część
1/2 papryki czerwonej
papryczka chili
1 cebula
200 ml śmietany 30 %
200 ml mleka
100 g serka topionego
sól, pieprz
koperek


Pulpety:
Do miski przekładam mięso mielone, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam. Brukselkę nacinam na krzyż od ogonka i gotuję około 5 minut z dodatkiem soli i cukru. Ma być aldente, przelewam zimną wodą. Biorę łyżkę mięsa w środek wkładam brukselkę i formuję pulpety. Obtaczam w mące pszennej. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję liść laurowy, ziele i wkładam pulpety do gotującej wody. Gotuję na wolnym ogniu 10 minut.

Sos:
Cebule kroję drobno i przesmażam, dodaję pokrojony por, paprykę pokrojoną  duszę na wolnym ogniu. Na końcu dodaję ser topiony, śmietanę, mleko i zagotowuję. Sos zgęstnieje jak postoi. Pulpety podaję z sosem i koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz