CIASTECZKA CINNAMON ROLLS

Robiłam te ciasteczka z kursantami na szkoleniu cukierniczym i zrobiły taką furorę, że postanowiłam przygotować przepis również na bloga!

Są fantastyczne!

Delikatne, chrupiące, kruche ciasto nadziewane pysznym kremem cynamonowym ( nie przesadnie cynamonowym! ) jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawy.

Ciasteczka robi się błyskawicznie, ale radzę pozostawić je na noc w lodówce – zdecydowanie łatwiej później pokroić równe, piękne roladki albo kółeczka.

Są tez genialnym pomysłem na wspólną zabawę  dziećmi – gwarantuję, ze chętnie znajdą się pomocnicy do pieczenia.

Spróbujcie!

I dajcie znać jak smakowały!

SKŁADNIKI:

NADZIENIE CYNAMONOWE:

* masło – 80 g
* brązowy cukier – 4 łyżki
* miód wielokwiatowy – 1 pełna łyżka
* cynamon – 1 łyżka
* mąka pszenna – 2 łyżki
* sól – 1 szczypta

CIASTO:

* masło min. 82% – 230 g
* cukier puder – 4 czubate łyżki
* sól – 1 szczypta
* wanilia ( ziarna ) – z 1 laski
* jajko L – 1 szt
* mąka pszenna – ok. 450 g 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

NADZIENIE:

Wszystkie składniki ucieramy.

CIASTO:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy sól, ziarna wanilii oraz jajko – miksujemy.

Wsypujemy mąkę, miksujemy ( ciasto będzie klejące ).

Formujemy kulę, zawijamy w folię, chłodzimy.

Wałkujemy na papierze na prostokąt ( ok. 3-5 mm grubości )lekko podsypując mąką.

Smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladę, owijamy folią, chłodzimy przez kilka godzin ( najlepiej przez noc ).

Po schłodzeniu kroimy plastry, pieczemy ok. 10-15 minut w 190C.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress