Kruche roladki schabowe z serem i pieczarkami


Kruche roladki schabowe z serem i pieczarkami

Pomysł na bardzo smaczny obiad. Kruche i delikatne rolady wieprzowe wypełnione pysznym grzybowo serowym farszem i duszone w aromatycznym sosie to dość szybkie i proste w wykonaniu danie. Polecam!

 

 

 

Składniki:

ok 1 kg schabu

20 dkg pieczarek

1 cebula

10 dkg żółtego sera

ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

0,5 litra bulionu lub wody

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona

opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu

 

 

*** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy razem z drobno pokrojoną cebulką ***

*** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Na każdym plastrze mięsa układamy porcję pieczarek oraz startego na tarce żółtego sera. Pieczarki, które nie zostaną wykorzystane do farszu dodamy później do sosu ***

*** Całość ciasno zwijamy w roladkę ***

*** Roladki obtaczamy w mące ***

*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano ***

*** Następnie roladki zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy pozostałe podsmażone pieczarki, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. W razie potrzeby dolewamy więcej wody ***

*** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku mieloną papryką, solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zaciągnąć zawiesiną z mąki i wody lub śmietanką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Kruche roladki schabowe z serem i pieczarkami