niedziela, 27 stycznia 2019

Rafaello na herbatnikach - ciasto na zimno


Pomysł na niedzielne ciasto na zimno - rafaello, czyli herbatniki przełożone domowym kremem budyniowym i podprażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto jest proste do przygotowania i bardzo smaczne! Jego smak uzależnia 😋 Uwaga: rafaelllo najlepiej przygotować dzień przed podaniem, ponieważ herbatniki muszą zmięknąć i wchłonąć odrobinę kremu budyniowego. 


Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm:
2 paczki herbatników (180 g x 2 opak.)
1 opakowanie wiórek kokosowych (150 g)
1 l mleka
1 kostka masła (200 g)
3/4 szklanki drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka



Do rondelka wlać 2,5 szklanki mleka. Zagotować. W międzyczasie do wysokiego naczynia wlać pozostałe mleko, wsypać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, cukier wanilinowy, drobny cukier i dodać żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować to powoli wlać masę żółtkową. Cały czas mieszać, aż do zgęstnienia budyniu. Masę z rondelka ostudzić! Miękkie masło ubić na jasną, puszystą masę (ubijać 3-4 minuty na najwyższych obrotach miksera). Następnie do masła dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Cały czas miksować. Blachę wyłożyć papierem (lub przezroczystą folią). Ułożyć warstwę herbatników. Na to 1/3 kremu budyniowego, ponownie herbatniki, krem, herbatniki i resztę kremu. Całość wyrównać. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni i posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki. Na drugi dzień kroić na mniejsze kawałki.

Przygotowanie budyniu

Przygotowywanie kremu budyniowego


Składanie ciasta: herbatniki, krem (3 warstwy), a na wierzchu krem z podprażonymi wiórkami kokosowymi





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz