Printfriendly

Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą



zupa dyniowa


Zima to idealna pora na gęste i rozgrzewające zupy. Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą, dodatkiem mleka kokosowego i sporą ilością papryczki chilli z pewnością dobrze Was rozgrzeje. Zupa dyniowa jest tak sycąca i pożywna, że może stanowić główne danie późnego obiadu. Przygotowuje się ją łatwo i bez większego wysiłku. Taka aromatyczna i gęsta zupa z pewnością wszystkim zasmakuje, a wasi domownicy będą prosić o dokładkę! 



zupa z czerwonej soczewicy

Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą



Składniki: 



  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (około 3cm)
  • 500g dyni (obranej i oczyszczonej)
  • 2 ostre papryczki chilli
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1 litr wody
  • 1 puszka mleka kokosowego (400g)
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • dymka lub kolendra do przybrania


Przygotowanie: 



W dużym garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek rozgnieciony i pokrojony. Dodać imbir starty na tarce, drobno posiekaną papryczkę chilli i trawę cytrynową. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć aż zaczną wydobywać się aromaty. 
Dodać dynię pokrojoną w kostkę oraz soczewicę. Wszystko zalać wodą, zagotować i gotować na niedużym ogniu do czasu aż dynia i soczewica będą ugotowane, a nawet będą się rozpadać. 
Dodać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i chwilę gotować. Doprawić sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem i ewentualnie ostrą papryką do smaku. 
Po ugotowaniu warzywa rozgnieść praską do ziemniaków (ewentualnie zmiksować), ja chciałam aby zupa miała wyraźną strukturę. 
Zupę podawać gorącą, przybraną dymką lub kolendrą i odrobiną chilli z ćwiartką limonki. 

zupa z dyni i soczwicy


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger