Boczek wędzony na szybko

jedna z najlepszych receptur jaką udało się stworzyć na boczek wędzony na szybko. Zrobienie domowej wędliny jest bardzo proste, sami zdecydujecie co to będzie.

Dla mojej rodziny zrobiłam  boczek wędzony na szybko. 
Tylko od was zależy jaki będzie smak boczku wędzonego na szybko.
Warto eksperymentować peklować z rożnymi przyprawami.
Składniki

  • 2 kg boczku
  • 1 kostka vegeta natur rosół drobiowy 
  • 2 łyżeczki vegeta natur do gulaszu
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku.
  • Parzenie 

    • kilka ząbków czosnku
    • 1 łyżeczka pieprzu czarnego 
    • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki jałowca
    • kilka liści laurowych.  

Wykonanie
1. Boczek pokroić w paski o szerokości 5-6 cm
2. W  miseczce wymieszać przyprawy ( rosół drobiowy, natur do gulaszu, sos sojowy, przeciśnięty przez prasę czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Boczek natrzeć przyprawami i odstawić na 12 do lodówki.
4. Wędzarnię nagrzewamy do 55 stopni C i powiesić boczek na hakach.
5.Mięso wędzimy około 3 godziny.
6/Parzenie Na około ½ godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy. Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak wodę osiągnie temperaturę około 90 stopni zmniejszamy zmniejszyć  grzanie kuchenki do minimum wędzony boczek  wkładamy do garna i parzymy do czasu uzyskania w środku temperatury 72 st
  stopni C

Brak komentarzy: