Zupa gulaszowa

Zimową porą sięgamy po potrawy,które nas rozgrzeją i dostarczą energii.  Zupa gulaszowa jest ku temu odpowiednia.














 500 g chudej szynki wieprzowej
1 cebula 
1 papryka czerwona
1 żółta papryka
3 ziemniaki 
1 łyżka koncentratu pomidorowego 
2 ogórki konserwowe 
800 ml bulionu 
1 łyżeczka mielone słodkiej papryki
świeżo mielony pieprz
szczypta chili cayenne
sól 
olej do smażenia

 W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso,lekko podsmażyć. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować do miękkości ziemniaków. 

Zdjąć z ognia dodać starte na plasterki ogórki i,doprawić do smaku. Podawać posypaną natką pietruszki i kromką ulubionego pieczywa.



Komentarze

Popularne posty