Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Kilka mroźnych poranków z temperaturą  -10 stopni bez śniegu,taką mamy zimę pod koniec stycznia. 
Na zimowy obiadek dziś serwuję makaron z klopsikami.









 klopsiki:
 400 g mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki oleju

sos:
puszka pomidorów krojonych bez skórki
250 ml bulionu drobiowego
50 ml śmietanki
1 łyżka mąki owsianej (można użyć pszennej)
sól
świeżo mielony pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii

ponadto:
250 g makaronu penne



 Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Do mięsa mielonego dodać przesmażoną cebulę,rozgnieciony ząbek czosnku,natkę,wbić jajko,wsypać kaszę manną. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i wyrobić masę mięsną. Dłonie maczać w wodzie i uformować małe klopsiki.
Na patelni rozgrzać olej i delikatnie zarumienić klopsiki.
Zarumienione klopsiki przełożyć do garnka,dodać pomidory z puszki i wlać bulion. Gotować kilkanaście minut,doprawić przyprawami do smaku i zagęścić śmietanką połączoną z mąką.

Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie,odcedzić. 
Ugotowany makaron połączyć ze sosem i klopsikami. Porcję nałożyć na talerz,posypać posiekaną natką i listkami świeżej bazylii.














Komentarze

Popularne posty