niedziela, 27 stycznia 2019

KAKAOWE CIASTO Z JABŁKAMI

Składniki:
  • 4 jajka
  • 5 średnich jabłek
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
Przygotowanie:
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - przesiać. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy olej i jogurt naturalny - wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Ciasto po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print