sobota, 26 stycznia 2019

Najlepszy przepis na kotlet schabowy - marynowany w mleku, cebuli i czosnku


Jeżeli znudziliście się tradycyjnym smakiem kotletów schabowym to poniższy przepis będzie dla Was idealny! Uwierzcie mi na słowo - kotlety schabowe marynowane w mleku wraz z dodatkiem cebuli oraz czosnku są rewelacyjne w smaku i nie ukrywam, że jest to jak na razie najlepszy przepis na kotlety schabowe. Zamarynowane mięso będzie soczyste i bardzo aromatyczne. Zachęcam do przygotowania! 😋


Składniki na porcję dla 4 osób:
 co najmniej 0,5 kg kawałek schabu bez kości
2 szklanki mleka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia

do obtoczenia
mąka pszenna
bułka tarta 
2 jajka


Najlepiej dzień przed smażeniem (lub z samego rana) schab umyć, osuszyć i pokroić na 4 kawałki. Mięso lekko rozbić. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać, drobno pokroić, posolić i ewentualnie rozetrzeć za pomocą noża. Do miski przełożyć 2 kotlety schabowe, ułożyć na nich połowę cebuli oraz czosnku, a także dodać listek laurowy i ziele angielskie. Ponownie ułożyć mięso i cebulę oraz czosnek, a także listek laurowy i ziele angielskie. Całość zalać zimnym mlekiem i posypać solą oraz pieprzem. Przygotowane mięso wstawić do lodówki. Po kilku godzinach mięso odsączyć na ręczniku kuchennym. Uwaga: ponownie NIE trzeba przyprawiać mięsa. Jajka wbić do miski, lekko posolić i roztrzepać za pomocą widelca. Przygotowane kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu, aż do zarumienienia. 

Marynowanie kotletów schabowych
Panierowanie kotletów schabowych: mąka, jajko i bułka tarta

Smażenie kotletów



Pomysł na danie STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz