marca 02, 2019

Indyk w sosie z mleczka kokosowego, z anansem, groszkiem cukrowym i chilli. Najlepszy patent na szybki obiad!



Indyk w mleczku kokosowym z dodatkiem świeżego ananasa, chrupiącego groszku cukrowego i odrobiną ostrości świeżą papryczką, całość podane z przepysznym ryżem! Zacytuje mojego męża, który po zjedzeniu pierwszej łyżki powiedział: "WOW! Jakie to fajne! Ale to zrobiłaś!" ;-)
No to czy może być lepsza rekomendacja? ;-)

Danie robi się na prawdę bardzo szybko i składa się z niewielu składników, dzięki czemu nie wymaga od Ciebie zbyt dużych umiejętności, przygotujesz je w czasie kiedy będzie gotował się ryż. Zajmie Ci to około kwadrans. Przygotuj sobie dwie patelnie i jeden garnek.
W garnku ugotuj ryż wedle instrukcji na opakowaniu.



PRZEPIS NA INDYKA W MLECZKU KOKOSOWYM Z ANANASEM I GROSZKIEM CUKROWYM


- 4 porcje ryżu

W garnku ugotuj ryż wedle instrukcji na opakowaniu.

- 600 g fileta z indyka
- 1/2 świeżego ananasa
- 3 garście groszku cukrowego świeżego (dostaniesz w każdym markecie na dziale z warzywami)
- 1 puszka mleczka kokosowego 82% tłuszczu
- 3 ząbki czosnku ekologicznego
- 1 cm startego na tarce świeżego imbiru
- olej rzepakowy

Indyka, ananasa kroimy w taką samą kostkę około 1,5 cm na 1,5 cm.
Czosnek siekamy w cienkie plasterki. Wszystko wkładamy do miski i mieszamy ze sobą, doprawiamy solą morską. ( Ja używam soli morskiej z dodatkiem trawy cytrynowej, znajdziesz taką w sklepie na dziale z przyprawami, w szklanym młynku, kosztuje 6 -7 zł, a robi mega robotę!)


Na dużej patelni wlej 4 łyżki oleju rzepakowego, dodaj produkty z miski i smaż przez 7 minut co jakiś czas mieszając. W między czasie połowę groszku cukrowego pokrój ukośnie na małe kawałeczki, dodaj na patelnię, wlej mleczko kokosowe, dodaj posiekaną papryczkę i dolej wody, tak aby całość była w płynie, gotujemy kolejne 7 - 10 minut.
Dopraw solą.

W między czasie na drugiej patelni na dwóch łyżkach masła podsmaż pozostałą część groszku cukrowego.

Ugotowany ryż wyjmij na talerze, dodaj indyka w mleczku kokosowym z ananasem, na całość dodaj po dwie łyżki podsmażonego chrupiącego groszku cukrowego!

Danie jest gotowe!

Wiem, że będzie Ci smakowało! Pochwal się zdjeciem, jak zrobisz ;-)

Pamiętaj, że jeszcze więcej inspiracji znajdziesz na naszym koncie na Instagramie!
Jesteśmy tutaj - smyk_w_kuchni_blog





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI