Obiad dla dzieci Zupy

Zupa krem z selera i białej marchewki

Krem z selera i białej marchwi to sycąca zupa o lekko słodkim smaku, która – ku mojemu zaskoczeniu – została chętnie spałaszowana przez moje dzieci.  To właśnie biała marchew stoi za sukcesem tego przepisu. 

Jakie warzywa Wasze dzieci lubią najbardziej? Mówi się, że dzieci lubią mniej więcej to samo: pomidory, ogórki.. i to by było na tyle. Jednak mam podejrzenia, że to uproszczenie jest nieprawdziwe. Dzieci są przecież tak od siebie różne, są indywidualnościami z własnym zestawem upodobań smakowych, a zadaniem nas – rodziców jest odkryć, jakie to smaki najbardziej do dzieci naszych przemawiają.

Mój sześcioletni syn generalnie niewiele rzeczy lubi.  Oczywiście chętnie deklaruje, że nie lubi warzyw. Zaczęłam jednak drążyć temat. Okazało się, że jednak lubi warzywa, ale ma naprawdę nietuzinkowe preferencje: chętnie zjada na przykład świeże liście szpinaku czy selera. Najchętniej chrupie naciowego. Jest też ogromnym wielbicielem słodyczy i tutaj akurat podobieństwo do rówieśników jest zachowane 😉  Postanowiłam stworzyć kompozycję, w której jego upodobania smakowe się połączą.

Stworzyłam zupę z selera i białej marchwi. Ta biała odmiana jest wyraźnie słodsza od pomarańczowej, dzięki czemu zupę zdominował właśnie słodki smak. Obecność selera nie przeszkadza, a chrupiące grzanki dopełniają całości.

Syn zjadł swoją porcję i zażyczył sobie jeszcze dwie dokładki, ale ku mojemu zaskoczeniu również pozostałe dzieci zupę z chęcią zjadły. To zapewne przez tę marchewkową słodycz, która nawet smak selera zbajeruje 😉

Chleb jest najczęściej wyrzucanym produktem w polskich domach. Jeśli brakuje Wam pomysłu na wykorzystanie go lub wydaje się, że z tego suchara nic już nie będzie, zawsze pozostaje opcja przerobienia takiego pieczywa na grzanki. Taki chlebek można pociąć przy użyciu wykrawaczek do ciastek. Grzanki uzyskają ciekawe kształty i wywołają zachwyty najmłodszych przy stole 🙂

 

 

ZUPA KREM Z SELERA I BIAŁEJ MARCHEWKI

Składniki:

ćwiartka selera (korzeń)

4 marchewki białe

1 jabłko

1 cebula

1 szklanka mleka (może być roślinne)

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

na grzanki:

dwie-trzy kromki czerstwego chleba

2 łyżki masła

Wykonanie:

W rondelku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie.

Selera, marchew i jabłko obieramy, kroimy  i wsypujemy do rondelka, w którym smaży się cebula. Zalewamy wodą tak, by przykryła warzywa. Gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 10-15 minut). Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Blendujemy na gładki krem. Na koniec wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.

Kromki czerstwego chleba kroimy w kostkę lub wycinamy z nich dowolne kształty. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy pokrojony chleb. Podsmażamy na niewielkiej mocy palnika około 10 minut, do zrumienienia grzanek.

Zupę podajemy z grzankami. Można też posypać amarantusem ekspandowanym, a na wierzchu ułożyć pokrojone kawałeczki selera naciowego – według preferencji 🙂

 

[instagram-feed]