Południowy, aromatyczny pulled pork

Wolno pieczone mięso, z dodatkiem aromatycznych, intensywnych przypraw jest najlepszym co mogliście przygotować na obiad dla siebie i swojej rodziny. Taka rwana wieprzowina w brązowym, smolistym sosie, będzie idealnym dodatkiem do tortilli, kanapki, czy chociażby sałatki. A dwa macie w ten sposób obiad z głowy na 2 dni, a nawet dłużej. Polecam. 

pulled pork, wieprzowina, mieso, lopatka, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

Południowy, aromatyczny pulled pork
  • ok 1,30 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 -1 łyżeczki chilli w proszku (wg smaku)
  • 2 łyżeczki oregano
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • limonka
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub cebuli dymki



Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą w wolnowarze. Dodać mięso, dokładnie obtoczyć je w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z każdej strony ok 2 minut aż będzie złocisto-brązowa skórka. Zdjąć z ognia, włożyć do misy wolnowaru. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, wszystko włożyć pomiędzy mięso. Przykryć i ustawić wolnowar na 8 h na Low. Po tym czasie mięso powinno być miękkie.
Po upieczeniu odstawić mięso na pół godzinę, aby odpoczęło, a następnie przy pomocy dwóch widelców podzielić mięso na cienkie włókna. Doprawić sokiem z limonki, wymieszać. Przed podaniem posypać zieleniną. Tak przygotowane mięso smakuje samo, na kanapce, z frytkami, ryżem czy w tortilli.

pulled pork, wieprzowina, mieso, lopatka, obiad, bernika, kulinarny pamietnik



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger