piątek, 25 stycznia 2019

Harira - aromatyczne rozgrzanie prosto z Maroka

Oto i środek sezonu na zimowe wyprawy, wyjazdy i szusowanie po zaśnieżonych stokach.
Na śnieżne bitwy, szczypiące od mrozu policzki i wreszcie...na pyszne, sycące i rozgrzewające dania.
Jednym z nich może być niesamowita zupa prosto z Maroka.
Aromatyczna, treściwa i naprawdę mocno rozgrzewająca Harira to pyszna, gęsta zupa pełna wartościowych składników, która w swoim rodzimym kraju cieszy się nie mniejszą popularnością, niż u nas rosół.
Każda gospodyni ma swój sposób przygotowywania tej wspaniałej potrawy.
Można spotkać wersje z makaronem, ryżem, gotowaną na baraninie (tradycyjnie) lub wołowinie, czy nawet drobiu.
Są także wersje bezmięsne z dodatkową ilością warzyw i strączków.
Wszystkie pełne soczewicy i ciecierzycy, obowiązkowo podawane z daktylami :)
Nazwa zupy wywodzi się od arabskiego słowa harr, czyli gorący, a jej głównym zadaniem jest przywrócenie sił podczas Ramadanu, kiedy muzułmanie po zachodzie słońca w końcu mogą się posilić po całym dniu ścisłego poszczenia.
Nie trudno zatem wyobrazić sobie, jak pożywne jest to danie i jak wspaniale sprawdzi się podczas naszych zimowych miesięcy, aby wypełnić brzuchy cudownym, aromatycznym ciepłem :)
Dziś zapraszam na moją wersję Hariry!
Na wołowinie, z dodatkowymi daktylami w zupie, bez makaronu, czy ryżu, choć Wy możecie ugotować je sobie osobno lub podać z pieczywem, jeśli uznacie, że nie jest dość sycąca :)
Siadajcie do stołu, właśnie nalewam! :D







































Harira na wołowinie
Potrzebujesz:

  • 450g wołowiny
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500ml bulionu wołowego/warzywnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 3/4 szklanki suchej ciecierzycy namoczonej przez noc / puszka ciecierzycy
  • 7 łyżek suchej zielonej soczewicy
  • 8 daktyli
  • 1l wody
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • sól do smaku
Do tego:
  • posiekana natka pietruszki
  • daktyle
Sposób przyrządzenia:
1. Wołowinę oczyść z błonek i pokrój w kostkę wielkości kęsa.
2. Mięso obtocz w mące i odstaw.
3. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek poszatkuj i zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie.
4. Dodaj kawałki wołowiny i podsmażaj przez 5min, a następnie zalej bulionem i gotuj do miękkości mięsa.
5. Gdy mięso zmięknie, dodaj pomidory, pokrojone drobno daktyle i wszystkie przyprawy poza solą.
6. Dolej wodę (najlepiej gorącą) i wsyp soczewicę i ciecierzycę (jeżeli używasz namaczanej) - gotuj do miękkości ciecierzycy.
7. Dopraw do smaku solą (i dodaj ciecierzycę, jeśli używasz tej z puszki) - gotuj 2min.
8. Zupę podawaj posypaną natką pietruszki z daktylami do zagryzania.

Smacznego!





























Beef Harira soup
Ingredients:
  • 450g of beef
  • 1 tablespoon of flour
  • 3 tablespoons of olive oil
  • 2 onions
  • 3 cloves of garlic
  • 500ml beef / vegetable broth
  • 1 can of tomatoes
  • 3/4 cup of dry chickpeas soaked overnight / 1 can of chickpeas
  • 7 tablespoons of dry green lentils
  • 8 dates
  • 1l of water
  • 1 teaspoon of sweet ground paprika
  • 1/2 teaspoon of minced chili
  • 1 teaspoon of ground coriander
  • 1 teaspoon of ground cinnamon
  • 2 teaspoons ground cumin
  • 3/4 teaspoon of turmeric
  • 1/2 a teaspoon of ground ginger
  • salt to taste
Additionally:
  • chopped parsley
  • dates
Method:
1. Clean the beef from the membranes and slice into a bite-sized cubes.
2. Coat meat with flour and set aside.
3. Dice onion  and chop garlic and fry in a pot in hot oil until golden.
4. Add beef pieces and fry for 5 minutes, then pour over the broth and cook until the meat is tender.
5. When the meat his tender, add tomatoes, finely chopped dates and all spices except salt.
6. Add water (preferably hot) and put lentils and chickpeas in (if you use soaked) - cook until  chickpeas are done.
7. Season with salt (and add chickpeas, if you use the canned one) - cook 2 minutes.
8. Serve the soup sprinkled with parsley with dates aside.

Enjoy!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...