Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 22 stycznia 2019

Gołąbki z zieloną soczewicą

Daleko mi do wegetarianki, a do weganki, to już w ogóle. Co nie znaczy jednak, że sporadycznie nie można sobie odmówić przyjemności w postaci nabiału, tudzież mięsa. 
Konkurs marki Vegeta, organizowany na portalu Durszlak sprawił, że właśnie tej odmiany zapragnęłam i stwierdziłam, że to świetna okazja, do zmiany swojego codziennego menu. 
Już od początku stycznia, staram się jeść więcej kasz, warzyw i unikać słodyczy, co jednak przy obecności dzieci w domu jest nie lada wyzwaniem. w każdej szafce praktycznie jest coś pochowane ;) Obiad w tak zdrowej postaci jest więc dla mnie poniekąd spełnieniem noworocznego postanowienia. Chciałabym w tym postanowieniu naprawdę wytrwać i przynajmniej raz na 2 tygodnie zrobić posiłek stricte wegański. Korzyść byłaby obopólna, bo dodatkowo- gdyby było smaczne, Wy zyskalibyście nowy przepis. 


Składniki na 8 sztuk:

1 nie za duża włoska kapusta
500g pieczarek
½ szklanki zielonej soczewicy
½ szklanki ryżu pełnoziarnistego
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka przyprawy do potraw Vegeta Natur
Sól, pieprz do smaku
Tłuszcz roslinny do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:
600ml passaty pomidorowej
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mieszanych ziół: bazylia, oregano i tymianek
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki Vegeta Natur
Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy się zrumienią- dodajemy umyte i pokrojone drobno pieczarki. Możemy je także zetrzeć na tarce. Smażymy wszystko razem aż do lekkiego zrumienienia i odparowania wody.
Ryż oraz namoczoną wcześniej-wg instrukcji na opakowaniu- soczewicę gotujemy al dente.  Studzimy. Mieszamy razem z przygotowanymi pieczarkami. Doprawiamy do smaku pieprzem i vegetą oraz łączymy z siemieniem lnianym, który sprawi, że farsz w trakcie obróbki termicznej odpowiednio się sklei i nie będzie sypki.
Liście kapusty włoskiej delikatnie odrywamy i ścinamy zgrubienie tak, by nie uszkodzić i nie rozerwać. Nakładamy porcję farszu na każdy liść i zwijamy- najpierw boki do środka, a następnie w rulon. Układamy ciasno w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub odpowiednim do zapiekania. Podlewamy 250ml wody i posypujemy po wierzchu jeszcze odrobiną Vegety. Gołąbki- koniecznie przykryte pokrywą lub folią aluminiową wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na 45 minut. Po tym czasie wyciągamy, ostrożnie odlewamy połowę płynu i zalewamy sosem pomidorowym. Już bez przykrywania pieczemy całość jeszcze 15 minut.


Sos pomidorowy:
Na podgrzaną oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, rumienimy.         
Zalewamy pomidorową passatą, dodajemy przyprawy i mieszając gotujemy ok 10 minut. 

 
Przygotowane gołąbki podajemy na ciepło.


Przyprawa Vegeta znana jest chyba wszystkim Polakom. W naszym domu gościła już kilkanaście lat temu, kiedy o innych tak naprawdę nikt wiele nie słyszał. Każde danie Mama doprawiała szczyptą suszonych warzyw, które były w stałej ofercie firmy Podravka. 
Nowości, które od jakiegoś czasu możemy zakupić upewniają mnie w przekonaniu, że Vegeta, to naprawdę dobry wybór!

W ogólnopolskim plebiscycie Konsumencki Lider Jakości marka Vegeta zdobyła Złoty Laur Konsumenta 2019, co świadczy o ich niezawodności i wysokiej jakości.

Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

#durszlakXvegetanatur           
#vegetanatur                
#inspirowanenatura

2 komentarze:

  1. Już gdzieś widziałam gołąbki z czarną soczewica, u Ciebie teraz z zieloną, więc pora wykombinować swoją wersję :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.