Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 23 stycznia 2019

Mini tacos z mięsem i warzywami

Ostatnio był bezmięsny obiad, ale chyba doskonale zdajecie sobie sprawę z tego, że w domu mam wielbiciela wszelakich mięs i fast foodów i muszę o jego podniebienie sporadycznie, aczkolwiek odpowiednio zadbać ;) Wniebowzięty byłby, gdyby codziennie mógł jeść kebaby, pizze, tortille tudzież inne przysmaki, ale nie oszukujmy się- długo by tak nie pociągnął. 
A tego przecież nie chcę ;)
Wpadłam więc kiedyś na genialny pomysł, jak przygotować mu małe co nie co, ze składników, które tak naprawdę miałam pod ręką i "w użyciu". Zaczęta puszka fasolki i kukurydzy, mięso pieczone na obiad, którego zostało zbyt mało na kolejny, a dla niego właśnie było w sam raz ;)
Tym sposobem powstało właśnie coś, czego mój szanowny Małżonek nie odmówi nigdy!


Składniki na 4 sztuki:

4 placki tacos
400g szynki wieprzowej
6 łyżek kukurydzy
6 łyżek drobnej ciemnej fasolki
Zielona sałata
Zielona cebulka

Salsa:
1 mała czerwona cebula
1 mała biała cebula
1 duży pomidor
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka soku z limonki

Marynata do mięsa:
4 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
Pieprz
1 łyżka przyprawy Vegeta Natur
Kilka śliwek wędzonych

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w plastry. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju i przekładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy posiekaną cebulkę, rozgniecione ząbki czosnku, śliwki i Vegetę. Zamykamy worek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140⁰C na ok 3 godziny. Mięso ma być mięciutkie, wręcz kruche. 


W międzyczasie przygotowujemy salsę. Za pomocą blendera lub- lepiej- rozdrabniacza siekamy pomidora z obiema cebulami. Doprawiamy sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Pozostawiamy do przegryzienia” się składników.


Gotowe tacos podsmażamy na złoty kolor na odrobinie tłuszczu, ciepłe zginamy na pół tworząc w środku kieszonkę i ustawiamy np. na odwróconej blaszce do muffinek, dzięki czemu zapobiegniemy odkształceniu. Uzupełniamy umytą i osuszoną sałatą, „poszarpanymi” widelcem kawałkami mięsa, salsą oraz kukurydzą i fasolką. Całość możemy posypać odrobiną zielonej cebulki.


Przyprawa Vegeta w nowej odsłonie, bez zbędnych ulepszaczy i dodatku glutaminianu sodu jest tym,  co w kuchni naprawdę lubię. Ciekawa jestem pozostałych kombinacji, które firma oferuje- m.in. tej do przygotowania sałatek, ale jeszcze nie udało mi się jej kupić nigdzie w pobliżu ;) Może uda się bliżej weekendu- podobnie jak kostki rosołowe, o których wspominaliście mi, że zasługują na uwagę. 
Zobaczcie sami na skład przyprawy uniwersalnej Vegeta Natur. Całkiem fajny, prawda?

Vegeta Natur - Inspirowane Naturą


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.