Dziś pierś kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami, delikatna, soczysta, ziołowa, pyszna! Mięso marynuję całą noc, jeśli nie macie czasu zamarynujcie ją rano, odstawcie do lodówki i w porze obiadowej przygotujcie.
Można do tego zestawu dodać podduszone z lubczykiem i ostrą papryką plastry pieczarek, szpinak, posypać parmezanem lub żółtym tartym serem. Tak przygotowane mięso można także obsmażyć krótko po ok. 2 minuty z każdej strony i upiec 20 minut w temp. 190 C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika).
Kotlety podaję z ziemniakami pieczonymi, puree lub prosto z wody z koperkiem oraz buraczkami lub surówką, mixem sałat, mizerią. Polecam!
Pierś kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli 125 g
- 5 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 2 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, lubczyk
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję, osuszam, piersi przekrawam wzdłuż dłuższej części i kroję na pół, powstaje 6 kotletów. Tłuczę przez folię na cienkie kotlety, marynuję w przyprawach i oleju, układam na patelni, układam suszone pomidory (zdjęcie poniżej) i odstawiam przykryte na całą noc do lodówki. Następnego dnia smażę z jednej strony przez ok. 2 minuty, następnie przekręcam na drugą stronę (wraz z suszonymi pomidorami, jak na zdjęciu) i posypuję drobno posiekaną mozzarellą. Przykrywam pokrywką i duszę do rozpuszczenia sera i usmażenia mięsa, kilka minut.
Poniższe zdjęcie pokazuje jak zamarynowałam mięso na całą noc i usmażyłam.
Smacznego! 🙂
Fajne mięsko 🙂