kotlety w parmezanowej panierce
Obiad

Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce

Kuchnia : Włoska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 10 minut | Porcje : 4 kotlety

Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce – jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety drobiowe, a uwielbiacie twarde sery tup Parmezan czy Grana Padano, to musicie koniecznie wypróbować ten przepis!


Pyszna serowa panierka, to super pomysł na urozmaicenie zwykłego dania :) Kotlety takie można podawać np. z ziemniakami z wody oprószonymi koperkiem lub natką pietruszki, bądź z warzywami na parze albo z frytkami. Tak naprawdę z każdym dodatkiem będą się świetnie komponować, więc możecie je serwować z czym tylko chcecie :)

Kotlety w parmezanowej panierce to również super przekąska na imprezę :) Świetnie się sprawdzi w postaci mniejszych kotlecików podawanych np. z sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp.

Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce – Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 500 g
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 czubatych łyżki panierki Panko (ewentualnie zwykła bułka tarta)
  • 2 czubate łyżki startego na małych oczkach Parmezanu lub innego twardego sera (np. Grana Padano) – ok. 24 g
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • natka pietruszki do oprószenia (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy do smażenia

kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce

Przepis na kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce:

  1. Kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, chrząstek i kostek. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 części (tak, by powstały dwa cienkie kotlety), rozklepać delikatnie za pomocą tłuczka. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem.
  2. Panierkę Panko wymieszać ze startym na małych oczkach Parmezanem.
  3. Każdy filet z piersi kurczaka otoczyć najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku z mlekiem, a na koniec w panierce z Panko i parmezanu.
  4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kolety z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.
  5. Przed podaniem oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawać np. z ziemniakami z wody, z warzywami na parze, z frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z drobiu znajdziecie w zakładce: Kurczak – przepisy.

kotlety z kurczaka w panierce z parmezanu

kotlety z kurczaka z parmezanem i Panko

5 / 5 ( 2 głosów )

1 thought on “Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce”

  1. Kolejny rewelacyjny przepis z tej strony dziś nie musiałam prosić synusia żeby zjadł mięso bo sam stwierdził ze jest pyszne i chrupiące Brawo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here