Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Prosta babka kajmakowa

Kajmak to jeden  z wielu dodatków do ciast, który cieszy się ogromną popularnością. Możemy taką masę sami zrobić(przepis TU) lub kupić. Zrobiona samemu smakuje jednak stanowczo lepiej.
Babka kajmakowa to właśnie jeden z wielu wypieków, gdzie zastosowanie znajduje właśnie pyszna i słodka masa kajmakowa. Prosta babka kajmakowa jak sama nazwa wskazuje jest przepisem dziecinie prostym. 
Pomysł na ten wypiek przyszedł w momencie problemu w wykorzystaniem nadmiaru masy kajmakowej, która została po świętach. Proste ciasto ucierane, które wzbogacam kajmakiem to hit w moim domu. Od momentu kiedy przygotowałam to ciasto pierwszy raz piekę je regularnie przy okazji różnych urodzin. 
Moim zdaniem prosta babka kajmakowa to doskonałe rozwiązanie również jako prezent dla kogoś bliskiego. Na pewno taka osoba się ucieszy. Polecam!
Składniki:
400 g mąki pszennej
150 g masła
150 g masy kajmakowej
150 g cukru
150 g cukru pudru
30 ml soku z cytryny
30 ml wody
8 g proszku do pieczenia
5 jajek
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Masło i kajmak rozpuszczamy. Studzimy. Jajka z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy wystudzone masło z kajmakiem. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Cukier puder mieszamy z wodą i sokiem z cytryny. Polewamy przygotowanym lukrem babkę. Dowolnie dekorujemy.
babka, kajmak, babka kajmakowa
babka, kajmak, babka kajmakowa
 Smacznego!

 

Komentarze

Popularne posty

Drukuj