RSS

Śledzie z koperkiem

21 sty
Śledzie z koperkiem

Matjas to śledź  tyle, że śledź szczególny. Nie jest odrębnym gatunkiem śledzia tylko jego formą młodocianą, niespełna roczną. W związku z tym, że matjas nie uczestniczył jeszcze w tarle, jego mięso jest zupełnie inne niż powszechnie znanego śledzia. Jest znacznie bardziej tłuste (matjasy mają w sobie aż 15-20% tłuszczu) i zdecydowanie delikatniejsze. Tak więc popularne śledzie a’la matjas są to zwyczajne śledzie, które niewiele mają wspólnego z prawdziwymi matjasami. Są to zwykłe śledzie, a słowo „matjas” ma po prostu zwiększyć ich wartość w oczach i świadomości konsumentów. Śledzie z koperkiem. 

Śledzie z koperkiem

 Śledzie z koperkiem
Składniki: 
- ok. 700 g filetów śledzi a’la matjas
  (trudno, takie miałam)
- 3 małe białe cebule
- 1 czerwona cebula
- pęczek koperku
- sok z ½ cytryny
- olej rzepakowy lub lniany
- pieprz cytrynowy (do smaku)
 

Sledzie z koperkiem

Śledzie należy wymoczyć (czas moczenia zależy od stopnia ich zasolenia), chyba, że użyjecie takich,  jak ja – filetów śledziowych w oleju a’la matjas (olej wylewam). Wszystkie cebule kroimy w kostkę i zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy na sitku i hartujemy pod bieżącą wodą – odstawiamy do odsączenia. Odsączoną z wody cebulę skrapiamy sokiem z cytryny. Koperek drobno siekamy. Śledzie kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, posiekany koperek,  pieprz cytrynowy oraz olej. Całość delikatnie mieszamy do połaczenia składników, następnie przekładamy do wyparzonego słoika. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2 – 3 dni.

Śledzie z koperkiem

Śledzie z koperkiem

IŚledzie z koperkiem

Śledzie z koperkiem

Śledzie z koperkiem

Śledzie z koperkiem

Śledzie z koperkiem

Śledzie z koperkiem to fenomenalne połączenie. Koperek nadaje potrawie smaku, aromatu, lekkości i świeżości. Dodając koperk do potraw dostarczamy  organizmowi wielu witamin: D, E, K, H, a także C i witaminm z grupy B. Ponadto jedząc koperek, przyswajamy także cenne minerały, jak choćby magnez, żelazo czy fosfor. Gorąco polecam, życzę smacznego i… na zdrowie.  :)  

 


Śledziowe wariacje

Podziel się na: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on LinkedIn
Oceń przepis
Śledzie z koperkiem
43 votes, 5.00 avg. rating (99% score)
 
Komentarze: 6

Napisano dnia 21 stycznia 2019 w Dania z ryb, Przystawki i przekąski

 

Tagi: , ,

6 Odpowiedzi na Śledzie z koperkiem

  1. Candy Pandas

    27 stycznia 2019 at 18:21

    Podanie jak zwykle perfekcyjne <3

     
  2. iza

    28 stycznia 2019 at 19:05

    pyszna propozycja i jak ładnie podane

     
    • Danusia

      28 stycznia 2019 at 22:03

      Dziękuję Iza. :) Śledzik był naprawdę wyśmienity. :)

       
  3. Sylka

    18 grudnia 2019 at 09:37

    Jak długo śledzie można przechowywać?

     
    • Danusia

      19 grudnia 2019 at 13:36

      Sylka – do tygodnia, oczywiście zamknięte w słoiku i przechowywane w lodówce. Czy można dłużej – nie sprawdzałam, bo nigdy ich już nie było. ;)

       

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


2 − 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Translate »