Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pulpety rybne

Pulpety rybne

Delikatne pulpety rybne to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpeciki robi się bardzo prosto i szybko. W lekkim sosie pomidorowym smakują idealnie. Polecam podawać je z makaronem lub ryżem.

- super obiad również dla małych dzieci
- proste i pyszne pulpety rybne
- szybki sos pomidorowy

Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: 14 pulpetów w sosie

Kaloryczność kcal: 85 w 1 pulpecie w sosie

Składniki na pulpety rybne

  • 600 gramów filetów z łososia, dorsza lub morszczuka
  • 1 średnie jajko
  • mały pęczek szczypiorku lub 2 szalotki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 2 łyżki oliwy lub masła do podsmażenia pulpetów
  • 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów przed podsmażaniem

Składniki na sos pomidorowy

  • pół szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 400 g pomidorów bez skóry
  • garść natki pietruszki

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  Z podanej ilości składników otrzymasz około 14 pulpetów rybnych w sosie pomidorowym. 

Pulpeciki z łososia lub też np. dorsza, czy mintaja smakują świetnie podane z dowolnym makaronem lub ryżem. Do dekoracji oprócz natki pietruszki możesz też użyć bazylii oraz oregano, szałwii, koperku lub kolendry. Pulpety rybne są delikatne w smaku. Wychodzą bardzo mięciutkie i nie trzeba ich nawet kroić przy pomocy noża. 

Pulpety rybne, 1

Pulpety rybne dla dzieci

Filety z łososia, dorsza, czy morszczuka umyj sprawnie pod zimną, bieżącą wodą o osusz od razu ręcznikiem papierowym. Usuń skórę z filetów (jeśli jest). Jest na to kilka sposobów. Tym razem skórę z łuskami wycięłam na płasko, na drewnianej desce przy użyciu klasycznego noża szefa kuchni. Aby usunąć skórę filet połóż skórą do deski. Złap za koniec i lekko natnij rybę przy samej skórze. Jedną ręką złap za wystającą skórę. Wsuń nóż i przeciągnij nim płasko przy samej skórze, kierując ostrze lekko w kierunku do deski. Po zdjęciu skóry otrzymasz minimum 500 gramów ryby bez ości.

Pulpety rybne, 2

Łososia, czy inną rybę bez skóry i bez ości pokrój na mniejsze kawałki a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa korzystając z nakładki z dużymi oczkami lub posiekaj drobno nożem. Polecam skorzystać z tej drugiej metody. Siekanie jest czasochłonne, jednak ryba siekana smakuje lepiej niż mielona. 
Pulpety rybne, 3

Do ryby wbij jajko. Dodaj posiekany drobno szczypiorek lub cebulki szalotki. Wsyp po pół łyżeczki soli i pieprzu. Wyciśnij sok z połowy limonki i wsyp 2 łyżki kaszy manny. 
Pulpety rybne, 4

Masę wymieszaj dokładnie. Jeśli jest dość rzadka i nie da się z niej formować kulek dodaj jeszcze dwie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (u mnie kukurydziana). 
Pulpety rybne, 5

Do małej miski wsyp dwie łyżki mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej. Łyżką nakładaj porcję na kotlety wielkości orzecha włoskiego. Pulpę rybną umieść w miseczce a następnie obtocz lekko w mące. W dłoniach uformuj kulkę i odłóż na deskę. Przygotuj tak wszystkie pulpety. Mi wyszło równo 14 pulpetów. Pulpeciki są dość miękkie i po uformowaniu w kulkę mogą się lekko spłaszczyć. 
Pulpety rybne, 6

Aby zmieścić wszystkie pulpety na jednej patelni użyłam patelni o średnicy 28 cm. Przed wyłożeniem pulpetów najpierw nagrzej patelnię. Wlej olej lub dodaj masło. Pulpety ułóż jeden obok drugiego. Podsmażaj je na średniej mocy palnika przez około 4 minuty.  
Pulpety rybne, 7

Gdy od spodu zrobią się rumiane delikatnie przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne cztery minuty.
Pulpety rybne, 8

Do pulpetów rybnych wlej pół szklanki wody lub bulionu warzywnego. Dodaj też 400 gramów siekanych pomidorów bez skórki. Poza sezonem polecam użyć pomidorów z puszki. Zmniejsz moc palnika i gotuj tak pulpety przez minimum pięć minut. Pod koniec możesz oprószyć całość świeżo mielonym pieprzem. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki. 
Pulpety rybne, 9

Pulpety rybne, 10

Zobacz również mój przepis na tradycyjne pulpety w sosie koperkowym.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (427 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pulpety rybne

Zapraszam po super smaczne pulpety rybne dla dziecka w lekkim sosie pomidorowym. Domowe pulpety rybne w sosie pomidorowym to super pomysł na obiad dla dzieci, które nie przepadają za rybami. Takie proste pulpeciki rybne robi się bardzo łatwo i szybko. Po lekkim podsmażeniu wystarczy tylko dodać trochę wody lub dowolnego bulionu i po chwili masz już gotowe delikatne pulpeciki z łososia. Łososia po zdjęciu skóry można zmielić w maszynce z dużymi oczkami lub też bardzo drobno posiekać nożem. Nie potrzebujesz zatem posiadać maszynkę do mięsa, by samodzielnie zrobić takie pulpety z łososia. Bardzo gorąco polecam Ci też inne moje przepisy na dania z rybą. Łosoś w galarecie jest rewelacyjny!

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

Myślę, że śmiało można je nazwać pulpeciki rybne dla dzieci. Moje kulki rybne z łososia wychodzą tak pyszne i delikatne, że mogą je jeść nawet maluchy, które dopiero zaczynają przygodę z jedzeniem dla dorosłych. Zerknij też na inne moje przepisy z wykorzystaniem łososia. Łosoś smażony to postawa. Jeśli zaś wolisz zajadać kotlety bez sosu, to kotlety z łososia będą idealne. Mój Blog Kulinarny to również najlepszy i super prosty sernik, czy na przykład boskie ciasto czekoladowe