Ryba na parze
z ryżem z warzywami

Ryba w parowarze

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
2-3 filety z dowolnej ryby ja użyłam dorsza i miruny
1 pęczek kopru
pieprz i pieprz cytrynowy do smaku zamiast pieprzu cytrynowego możemy użyć soku z cytryny
opcjonalnie sól do smaku
1 gotowa mieszanka warzyw na patelnię można skomponować własną
300 g ryżu

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Chodziła za mną od dawna – ryba na parze, podana z ryżem z warzywami. Ryba gotowana na parze jest o wiele bardziej lekkostrawna i mniej tłusta od tradycyjnych ryb smażonych, dlatego polecana jest głównie dla dzieci, matek karmiących, osób będących na diecie i wszystkich, którzy stawiają na zdrowe odżywianie. Na parze możemy ugotować praktycznie każdą rybę – ja tym razem postawiłam na dorsza i mirunę. Dodatkowo gotując rybę na parze nie jest koniecznie używanie soli – rybę możemy dosolić na końcu, jednak nie musimy. 🙂 Poznajcie mój przepis na rybę na parze, podaną z ryżem z warzywami!

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotoanie ryby na parze:

Zamrożone filety rozmrozić. Koper posiekać. Z rozmrożonych ryb usunąć ewentualne, wyczuwalne pod palcami ości i podzielić na części. Podzielone ryby układać na półkach parowaru lub w garnku do gotowania na parze, skórą do dołu.

2
Gotowe

Każdą część ryby posypać lekko świeżo mielonym pieprzem i pieprzem cytrynowym (lub skropić sokiem z cytryny), posypać sporą ilością posiekanego koperku. Rybę w parowarze gotować według oznaczeń na urządzeniu (u mnie około 15 minut). Gotując rybę w garnku na parze, czas gotowania będzie podobny.

3
Gotowe

Przygotowanie ryżu z warzywami:

Ryż ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, wrzucić mieszankę warzyw (można skomponować własną lub wspomóc się gotowcem :)). Warzywa podsmażyć, dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania.

Dla wzbogacenia smaku ryżu z warzywami, do jeszcze gorącej mieszanki dodaję 1-2 łyżki masła i dokładnie mieszam - ryż z warzywami nabiera wtedy fajnego smaku i charakteru.

4
Gotowe

Ugotowaną na parze rybę można w razie konieczności dosolić.
Podawać z ryżem z warzywami, posypaną dodatkowo świeżym koperkiem.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Nuggetsy z kurczaka
poprzedni
Nuggetsy z kurczaka mega chrupiące!
Barszcz biały na zakwasie
następny
Barszcz biały wielkanocny na zakwasie

Komentarze Ukryj komentarze

Ryba na parze to świetny pomysł 🙂 Jako dietetyk kliniczny zachęcam pacjentów do jedzenia ryb, ale nie takich w formie paluszków rybnych czy filetów smażonych w panierce. Propozycja ryby na parze to dobre rozwiązanie 🙂

Skomentuj