Babka podwójnie czekoladowa

Miłośniczką babek jestem nie od dziś. Uwielbiam ich miękkość oraz  to że są to bardzo trwałe wypieki. Dobrze przygotowane, według sprawdzonego przepisu mogą stać nawet tydzień. W moim domu punkt obowiązkowy każdych świąt. 
Dzisiejszy przepis na babkę podwójnie czekoladową to propozycja dla wszystkich fanów puszystych i mięciutkich ciast. Obowiązkowo z dużą ilością czekolady. Niewątpliwą zaletą akurat tej babki jest, iż jest super wilgotna. U mnie w domu babka podwójnie czekoladowa zagościła tuż przed ostatnimi świętami. Została skosztowana szybciej, niż została upieczona. Babkę podwójnie czekoladową kieruje głównie do wszystkich fanów czekolad. Polecam!
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g czekolady deserowej
200 g masła
150 g cukru
150 ml śmietany 12%
30 g kakao
20 g kawy rozpuszczalnej
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy. 150 g masła ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy pojedynczo jajka. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy przesiane składniki oraz kawę rozpuszczalną i śmietanę, Miksujemy do połączenia się składników. 100 g czekolady kroimy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką. Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 60-65 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Czekoladę kroimy drobno. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 50 g masła. Polewamy nią ciasto.


czekolada, babka, babka czekoladowa
babka, czekolada, babka czekoladowa
babka, czekolada, babka czekoladowa
babka, czekolada, babka czekoladowa
Smacznego!
Źródło: "Moje wypieki i desery", s. 89


Komentarze

Prześlij komentarz