Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Babka podwójnie czekoladowa

Miłośniczką babek jestem nie od dziś. Uwielbiam ich miękkość oraz  to że są to bardzo trwałe wypieki. Dobrze przygotowane, według sprawdzonego przepisu mogą stać nawet tydzień. W moim domu punkt obowiązkowy każdych świąt. 
Dzisiejszy przepis na babkę podwójnie czekoladową to propozycja dla wszystkich fanów puszystych i mięciutkich ciast. Obowiązkowo z dużą ilością czekolady. Niewątpliwą zaletą akurat tej babki jest, iż jest super wilgotna. U mnie w domu babka podwójnie czekoladowa zagościła tuż przed ostatnimi świętami. Została skosztowana szybciej, niż została upieczona. Babkę podwójnie czekoladową kieruje głównie do wszystkich fanów czekolad. Polecam!
Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g czekolady deserowej
200 g masła
150 g cukru
150 ml śmietany 12%
30 g kakao
20 g kawy rozpuszczalnej
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy. 150 g masła ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy pojedynczo jajka. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy przesiane składniki oraz kawę rozpuszczalną i śmietanę, Miksujemy do połączenia się składników. 100 g czekolady kroimy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką. Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 60-65 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Czekoladę kroimy drobno. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 50 g masła. Polewamy nią ciasto.
czekolada, babka, babka czekoladowa
babka, czekolada, babka czekoladowa
babka, czekolada, babka czekoladowa
babka, czekolada, babka czekoladowa
Smacznego!
Źródło: "Moje wypieki i desery", s. 89


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj