poniedziałek, 21 stycznia 2019

Kotlety mielone z gęsi w sosie pieczarkowym


Bardzo smaczne danie z niecodziennym składnikiem w postaci gęsiny.













Składniki

  • 1 gęsie udko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 ml rosołu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 500 g pieczarek
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mięso oddzielamy od kości, mielimy razem ze skórą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany ząbek czosnku i cebulę (1 sztuka), wbijamy jajko, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, wyrabiamy masę lekko podlewając rosołem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Z mięsa formujemy kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju.
      Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Następnie dodajemy śmietankę, wsypujemy lubczyk, dodajemy kotlety i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans.
      Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz