poniedziałek, 21 stycznia 2019

Zupa pomidorowa z soczewicą


Dzisiaj pomysł na gęstą, sycącą i bardzo aromatyczną zupę pomidorową wraz z dodatkiem czerwonej soczewicy. Zupa jest prosta i bardzo szybka do przygotowania. Uwierzcie mi na słowo, że soczewica idealnie się komponuje z pomidorami malinowymi. Poniższa zupa posmakuje fanom pomidorówki jak i osobom, które cenią swój czas w kuchni. 



Składniki na 2 porcje:
0,5 kg pomidorów malinowych (waga po obraniu ze skórki)
1/4 szklanki soczewicy czerwonej (50 g)
0,5 l bulionu warzywnego
50 ml śmietany 30%
odrobina oleju
1 szalotka
2 ząbki czosnku
papryka ostra
sól, pieprz

do podania
natka pietruszki 


Szalotkę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki i rozetrzeć za pomocą noża (bądź przecisnąć przez praskę). Pomidory nakroić i zalać wrzącą wodą. Po kilku minutach, pomidory obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć szalotkę wraz z czosnkiem. Gdy szalotka lekko się zeszkli to wsypać soczewicę i dodać przyprawy. Całość chwilę smażyć. Następnie wlać bulion warzywny. Gotować kilka minut, aż do miękkości soczewicy. Następnie dodać pokrojone pomidory. Gotować pod przykryciem, aż do rozgotowania pomidorów. Na sam koniec, zupę zabielić śmietaną i ewentualnie mocniej doprawić. Przed podaniem posypać natką pietruszki. 

Od lewej strony: podsmażanie cebuli, czosnku, soczewicy oraz przypraw/ wygląd zupy przed rozgotowaniem się pomidorów 


Pomysł na przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz