AdSense

piątek, 18 stycznia 2019

Kotlety pod pierzynką

          Propozycja na obiad - kotlety drobiowe pod pierzynką. Na podstawie przepisu Siostry Klary, zamieszczonego w tygodniku "Niedziela".


2 podwójne piersi z kurczaka
4 duże jajka
2 łyżki majonezu dekoracyjnego
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag sera Gouda
sól, vegeta, pieprz
olej do smażenia

          Mięso podzielić na 8 porcji, każdą lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Jajka wymieszać z majonezem i mąką ziemniaczaną. Dodać pół łyżki vegety i pół łyżeczki pieprzu. Wszystko razem krótko zmiksować, aby uzyskać jednolitą masę. Kotlety włożyć do masy jajecznej, tak aby były dobrze pokryte. Ser zetrzeć na grubej tarce. Kotlety wyjąć z masy i kłaść na podgrzany olej. Pozostałą masę jajeczną wymieszać ze startym serem, rozłożyć na kotletach. Smażyć z obu stron na średnim ogniu, na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense