stycznia 20, 2019

Foccacia z czosnkiem i oliwkami



Ciasto na foccacię przygotuj wieczorem i włóż do lodówki. Rano ciesz się świeżym, chrupiącym dodatkiem do śniadania :)

Składniki:
(2 szt.)

Ciasto

  • 300 g. mąki pszennej (typ 650)
  • 5 g. soli
  • 160 g. wody
  • 5 g. świeżych drożdży
  • 20 g. oliwy z oliwek
Dodatki
  • 1 łyżka Vegety Natur z Czosnkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 8 szt. drylowanych oliwek np. kalamata

Drożdże rozpuść w 5 łyżkach letniej wody, dodaj 2 łyżeczki mąki, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

W większej misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą. Wlej do mąki rozczyn drożdżowy, pozostałą wodę oraz oliwę. Wymieszaj a gdy składniki się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie i elastyczne.
Zrób z ciasta kulę, włóż do miski, nakryj talerzem i schowaj do lodówki na 12 godzin.

Rano ciasto podziel na pół i każdą część rozwałkuj  na grubość około 6-7 mm. (dowolny kształt). Połóż na posmarowanej olejem dużej blasze i odczekaj 20 minut.

Placki posmaruj dobrej jakości oliwą, poukładaj plasterki czosnku, oliwek i kapary. Posyp przyprawą Vegeta Natur z Czosnkiem.

Foccacie piecz w piecu rozgrzanym do 250°C przez 10 minut, do zrumienienia. Zajadaj od razu po upieczeniu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz