Ruloniki z szynki z pastą jajeczną

Ruloniki z szynki z pastą jajeczną













Bardzo fajna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, zarówno na przyjęcia zasiadane jak i stane. 
Doskonale sprawdzi się również jako kolacja czy drugie śniadanie do pracy. 
Łatwe i szybkie w wykonaniu i po prostu smaczne 😊

Składniki:

10 plastrów szynki (dla przyjęcia stojącego lepsze będą plastry z mniejszej szynki - wtedy trzeba ich wziąć więcej, ok. 20 plastrów)
5 jaj ugotowanych na twardo
3 średnie ogórki konserwowe
mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz, majonez, musztarda

Ugotowane jaja obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce jarzynówce. Ogórki również zetrzeć na jarzynówce. Szczypiorek drobno posiekać. Całość wymieszać.
Zrobić sos. Wymieszać 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy oraz szczyptę pieprzu.
Dodać do jaj i wymieszać całość. Można ewentualnie dosolić jeśli całość będzie nazbyt mdła ale ostrożnie ponieważ majonez jest już wystarczająco słony.

Ruloniki z szynki z pastą jajeczną

Na skrajny brzeg plastra szynki nakładać odrobinę pasty jajecznej i zrolować całość.
Ruloniki schłodzić i podawać.

Smacznego 👌

Komentarze

  1. Przekąskowe coś innego. Muszę przy najbliższej okazji wypróbować przepis. Urozmaicenie zawsze mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.