Krokiety z kaszy gryczanej z kapustą i grzybami

Krokiety z kaszy gryczanej z kapustą i grzybami
 












Doskonałe danie na rodzinne imprezy, do podania z filiżanką czerwonego barszczyku. 
Jest wegetariańskie i chociaż dosyć czasochłonne i pracochłonne to naprawdę warte zachodu. 
Można je zrobić w ilości hurtowej i delektować się nimi przez kilka dni. 
Przepis pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz i został przeze mnie trochę zmodyfikowany. 

Składniki:

czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków
szklanka kapusty kiszonej - obgotowanej
1/2 szkl suszonych i ugotowanych grzybów lub ok. 10 szt. świeżych pieczarek
2 cebule
2 jaja
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mielonego kminku
bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane
olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu)

Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać grzyby suszone lub pieczarki posiekane na plastry. Smażyć na niewielkim ogniu do czasu odparowania wody. Dodać kapustę i odparować płyn. Całość przestudzić.

Krokiety z kaszy gryczanej z kapustą i grzybami

Kaszę, ziemniaki, kapustę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jedno jajko, doprawić tak, aby całość miała wyraźny smak i wyrobić na w miarę gładkie i jednolite ciasto.
Formować niewielkie krokiety - z masy powinno wyjść ok 10 sztuk. 
Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto ze wszystkich stron.

Krokiety z kaszy gryczanej z kapustą i grzybami

Podawać z barszczykiem, sosem lub z leczo.

Smacznego 👌

Komentarze