Doskonałe danie na rodzinne imprezy, do podania z filiżanką czerwonego barszczyku.
Jest wegetariańskie i chociaż dosyć czasochłonne i pracochłonne to naprawdę warte zachodu.
Można je zrobić w ilości hurtowej i delektować się nimi przez kilka dni.
Przepis pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz i został przeze mnie trochę zmodyfikowany.
szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków
szklanka kapusty kiszonej - obgotowanej
1/2 szkl suszonych i ugotowanych grzybów lub ok. 10 szt. świeżych pieczarek
2 cebule
2 jaja
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mielonego kminku
bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane
olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu)
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać grzyby suszone lub pieczarki posiekane na plastry. Smażyć na niewielkim ogniu do czasu odparowania wody. Dodać kapustę i odparować płyn. Całość przestudzić.
Kaszę, ziemniaki, kapustę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jedno jajko, doprawić tak, aby całość miała wyraźny smak i wyrobić na w miarę gładkie i jednolite ciasto.
Formować niewielkie krokiety - z masy powinno wyjść ok 10 sztuk.
Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto ze wszystkich stron.
Podawać z barszczykiem, sosem lub z leczo.
Smacznego 👌
Jest wegetariańskie i chociaż dosyć czasochłonne i pracochłonne to naprawdę warte zachodu.
Można je zrobić w ilości hurtowej i delektować się nimi przez kilka dni.
Przepis pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz i został przeze mnie trochę zmodyfikowany.
Składniki:
czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanejszklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków
szklanka kapusty kiszonej - obgotowanej
1/2 szkl suszonych i ugotowanych grzybów lub ok. 10 szt. świeżych pieczarek
2 cebule
2 jaja
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mielonego kminku
bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane
olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu)
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać grzyby suszone lub pieczarki posiekane na plastry. Smażyć na niewielkim ogniu do czasu odparowania wody. Dodać kapustę i odparować płyn. Całość przestudzić.
Formować niewielkie krokiety - z masy powinno wyjść ok 10 sztuk.
Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na złoto ze wszystkich stron.
Smacznego 👌
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentuj, opiniuj, proponuj... z chęcią dowiem się co myślisz o moich kuchennych poczynaniach.