19 stycznia 2019

Sałatka jajeczna

Sałatki często goszczą na naszych stołach, a zwłaszcza podczas świąt. Najsłynniejszą sałatką jest warzywna. Jednak w zależności od rodzaju świąt mamy także inne sałatki. Na stole Wielkanocnym przeważają dania z jaj. Głównie jaja faszerowane majonezem. Z racji tego, że jaja to motyw przewodni to i sałatka będzie jajeczna. Delikatna, lekko ostra. 






PRZEPIS

🌿 jaja ugotowane na twardo 5 szt. 
🌿 kukurydza 1 mała puszka
🌿 por biała część
🌿 ziemniaki ugotowane w mundurkach 5 szt. 
🌿 jabłko 1 szt. 
🌿 sól, pieprz do smaku
🌿 majonez 2 łyżki
🌿 musztarda sarepska 2 łyżki 
🌿 śmietana kwaśna 18 % 2 łyżki

Jaja, jabłko, ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć. Pora drobno posiekać.  Wszystko razem wymieszać. Dodać majonez, musztardę i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do salaterki. Wstawić do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia