20 stycznia 2019

Jajka w skorupce ( po szkocku )

Jajka to nierozłączny element podczas Świąt Wielkanocnych. Pojawiają się w różnej postaci, od tych faszerowanych po pieczenie. Jajka po szkocku to jajka ugotowane na twardo owinięte farszem z mięsa mielonego. Są w musztardowej, złocistej i aromatycznej skorupce. Idealne na ciepło jak i na zimno. Najlepiej smakują z ulubionym sosem. 





PRZEPIS

🌿 jaja ugotowane na twardo 6 szt. ( rozm. S )
🌿 mięso mielone 500 g. 
🌿 żółtko + 4 łyżki mleka
🌿 musztarda sarepska 2 łyżki 
🌿 sól 1 łyżeczka
🌿 pieprz 1/2 łyżeczki
🌿 mozzarella w kulce 1 op.
🌿 bułka tarta do obtoczenia
🌿 olej do smażenia

Jaja obrać ze skorupki. Mięso dokładnie wymieszać z rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, musztardą, solą i pieprzem. Mozzarellę odsączyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać dobrze z bułką tartą. Na zwilżone dłonie nabrać mięso, owinąć w nim jajko. Następnie obtoczyć je w bułce tartej z serem. Zanurzyć w głębokim, rozgrzanym oleju. Smażyć do złocistego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym. Tak samo postępować ze wszystkimi jajami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia