piątek, 18 stycznia 2019

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i białą czekoladą + filmik

Proponuję dziś przepis na przepyszne ciasteczka owsiane z dodatkiem rodzynków i białej czekolady. I właśnie ta biała czekolada jest sekretem cudownego smaku tych ciasteczek - gdy ugryziemy ciasteczko i natrafimy na kawałeczek białej czekolady - ten smak, coś niesamowitego - niebo w gębie mówiąc krótko.

Przepis dostałam od cioci Ewy.

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
 Składniki (proporcje na dwie blachy):
  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g rodzynków
  •  półtorej szklanki płatków owsianych
  • 1 biała czekolada (100 g)
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka śmietany
Wykonanie:
1. Masło z cukrem rozpuszczamy w garnuszku i pozostawiamy do wystudzenia.














2. Rodzynki sparzamy.
















3. Do wystudzonego masła z cukrem sypiemy stopniowo mąkę i mieszamy. Dodajemy też łyżeczkę sody oczyszczonej.













4. Dodajemy łyżeczkę cynamonu i mieszamy.















5. Dodajemy jajko i mieszamy.
















6. Dolewamy pół szklanki mleka i mieszamy.















7. Dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy.















8. Dosypujemy stopniowo półtorej szklanki płatków owsianych i mieszamy.














 9. Dodajemy sparzone rodzynki, mieszamy.















 10. Białą czekoladę drobno kroimy.















11. Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta, mieszamy.



Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.










12. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżkami nakładamy porcje ciasta. Powstaną dwie blachy ciasteczek.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez 15-17 minut z termoobiegiem.









13. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Studzimy na kratce. Smacznego :-)






















Zapraszam na filmik:


4 komentarze:

  1. Zrobiłam! Z mąki orkiszowej i dałam wiśnie mrożone zamiast rodzynek. Pycha!! Proste i szybkie ciasteczka!!!
    Dodam tylko, a propos przygotowywania, że lepiej wymieszać osobno suche składniki i do nich wlewać masło z cukrem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, ale się cieszę. I nie przyszło mi na myśl, by właśnie wymieszać te suche składniki najpierw - super pomysł, zrobię tak następnym razem, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. No ja właśnie pominąłem rodzynki bo moje dzieciaki nie lubią w ciastach oraz w ciasteczkach, ale i tak jest wyśmienite!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez rodzynków też jest ok - ja czasem zamiast nich daję wiórki kokosowe, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń