Gołąbki z kaszą gryczaną

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598 Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /usr/home/meyjey/domains/cookery.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 598

Domowy pyszny obiad w zdrowszej wersji niż tradycyjna? Proponuję gołąbki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami.

Gołąbki:
  • 1 główka średniej wielkości kapusty
  • 0,3 kg kaszy gryczanej prażonej
  • 0,3 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie tych bez oleju)
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
Sos pomidorowy:
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 5 pomidorów suszonych
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-6 ziarnek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie gołąbków zaczynam zawsze od sparzenia kapusty, tak aby łatwo zdjąć kolejne liście i ich nie uszkodzić. Zagotowuję duży garnek wody następnie w koło głębia kapusty robię nacięcia cienkim nożem. Kapustę wkładam do gotującej się wody i jak widzę powoli mięknące liście kolejno wyciągam je z gotującej się wody. Po przestygnięciu liście są gotowe do zawijania.

Przygotowanie farszu do gołąbków zaczynam od uduszenia cebuli uprzednio pokrojonej w kostkę, następnie dodaje do niej posiekany czosnek i umyte kurki oraz zmielone mięso z piersi kurczaka. Jeżeli zdarzą się większe grzyby kroje je na mniejsze kawałki. Wszystko razem podsmażam. Równolegle gotuje kaszę gryczaną. Po ugotowaniu kaszy podsmażone składniki przekładam do niej. Dodaję tymianek, paprykę, jajko sól i pieprz oraz posiekane suszone pomidory. Następnie wszystko ze sobą dokładnie mieszam.

Przygotowany farsz zawijam w uduszonych liściach i układam na głębokiej patelni. Tak przygotowane gołąbki z kaszą, zalewam pomidorami krojonymi z puszki, dodaję posiekane pomidory suszone, posiekaną w kostkę cebulę i czosnek oraz liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wstawiam wszystko do uduszenia. Tak powstają bardzo smaczne i zdecydowanie w zdrowszej wersji gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pomidorowym.

Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną przed przygotowaniem sosu
Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną po uduszeniu w sosie pomidorowym

Gołąbki z kaszą gryczanąGołąbki z kaszą gryczaną, kurkami w sosie pomidorowym

Jeżeli przepis Ci się spodobał i chcesz być informowany o nowych wpisach,

zapraszam Cię do polubienia Cookery.pl na FB, gdzie będziesz na bieżąco ze wszystkim!

 



1 thought on “Gołąbki z kaszą gryczaną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *