czwartek, 5 kwietnia 2018

babka z gara


Składniki:
  • 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 6 jajek
  • 30 dkg mąki kartoflanki
  • 20 dkg maki pszennej
  • 25 dkg cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Wymiary formy:
średnica dna: 13 cm,
średnica góry: 17 cm,
wysokość: ok 17 cm,
wysokość kominka: 13,5 cm
Wykonanie:
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na pianę.Cukier ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek.Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki.Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą.
Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem.Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę.Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką.
Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka....
POLECAM przepis wraz z blaszka dostałam....

 lukier cytrynowy

Składniki:

  • ok. 1 szklanki
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

przesiany cukier puder ucierać z sokiem z cytryny na gładko

Polewa kakaowa z żelatyną z forum cincin

4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
6 dkg masła
1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.Cukier śmietanę ,kakao, masło zagotować .Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia  i dodać do  masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić. Polać ciasto.Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna,  nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki.

2 komentarze:

  1. Dostałam, może napisz dokładniej. A te foremki i klucz to jako propozycja podania? Ze składu to zwykła babka piaskowa tylko gotowana jak budyń, na pewno pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,w tej foremce gotuje się babkę ,reszta to dekoracja.Życze udanego gotowania babki,jest pyszna,lekka,puszysta.

      Usuń

777pepin777@gmail.com