środa, 25 lipca 2018

miod arbuzowy --- miele di anguria

pyszny, bogaty miód, który będzie doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, lodów,a i dla zdrowia. Jeśli nie mieliście  okazję gotować miód z arbuza, radzę go zrobić.       Składniki:
  • 1000 gr miąższu arbuza
  • 2 szt cytryny
  • 500gr cukru ,lub więcej ,to zależy od słodkości arbuza


     
    Wykonanie
    Obrać miąższ arbuza z nasion  i skórki, pokroić na kawałki .Wycisnąć sok z  cytryn.  Włożyć  arbuza do głębokiej miski, dodać cukier i sok z cytryny,pozostawić na noc w zimnym miejscu. Rano umieścić w rondlu i gotować do rozpuszczenia cukru. Gotowe przetrzeć przez sito. Uzyskany  syrop postawić ponownie na gazówkę  i gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji Gotowy miód  wlać do czystego słoika,i wstawić w chłodne miejsce. Można bezpiecznie przechowywać je przez 3-4 tygodni. Lub pasteryzowac 10 minut od zagotowania wody.:))


    Historia arbuza
    Arbuz pochodzi z Afryki Zachodniej, zwłaszcza z Doliny Nilu.
    Arbuz był znany Grekom i Rzymianom starożytności. To był uprawiany przez Egipcjan 5000 lat temu i zostały zaoferowane arbuzy do spragnionych turystów. Jego gruba kora pozwala mu być uprawiana w regionach, w których inne warzywa lub owoce nie mogą rosnąć.
    Było Maurów, którzy wprowadzają ją w Hiszpanii w czasie kolonizacji w VII i XI wieku stopniowo wygrać Europę ale jego kultura zajmie trochę czasu z powodu niekorzystnego klimatu.
    Z kolei hiszpańscy osadnicy wprowadzić w Ameryce Środkowej, a następnie rozprzestrzenił się na całym kontynencie amerykańskim południowej i północnej.
    W XVI i XVII wieku, botanicy będzie zainteresowany w owocach i opracowania kilku odmian czerwonego miąższu owoców, pomarańczowy i żółty.
    W Wietnamie, nasiona arbuza były dostępne dla młodych małżeństw płodności znak.
    Czy wiesz?
    W Stanach Zjednoczonych, arbuz jest symbolem rasizmu wobec Afroamerykanów.
    Rzeczywiście, po wojnie domowej, pocztówki pokazując czarnych Amerykanów zajadając arbuzy stały się niezwykle popularne. Gdy zostały one wydane, wielu Murzynów rzeczywiście utrzymywała się przez uprawę i sprzedaż arbuzów. Owocem była dla nich symbolem wolności.
    UWAGA!
Arbuzowy  „miód” nie jest zalecany do stosowania u pacjentów z cukrzycą i otyłością, ponieważ ma dużo cukrów - nawet do 90%. Diabetycy powinni jeść arbuza jeść bardzo mało, a w małych dawkach, to nawet użyteczne.
• Przeciwwskazania arbuz w dużych ilościach, wzdęcia, ponieważ przyczynia się do tworzenia się gazów w okrężnicy.
Arbuzy znacznie poprawić proces trawienia. włókna pulpy arbuz jest doskonałym środkiem pobudzającym użytecznych mikroflory jelitowej. Arbuz jest produktem alkaliczna, neutralizuje negatywne skutki kwasów z jaj, mięsa, ryb, chleba.
Arbuz zawiera dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny dla normalnego życia każdej osoby, ponieważ bierze udział w tworzeniu krwi i syntezy aminokwasów. kwas foliowy jest stymulatorem metabolizmu tłuszczu, ma wyraźny wpływ antisclérotique. Działanie kwasu foliowego, znacznie zwiększa witaminy C, P choliny. Arbuz ogólnie spożywane w stanie surowym, można przeprowadzić wszystkie ważne zasoby kwasu foliowego do ciała, w przeciwieństwie do innych produktów, które są poddawane obróbce cieplnej.
Arbuz eliminuje negatywne skutki leków i znieczulenia, jest przydatny do użycia po zabiegu i po długotrwałej choroby.
Nasion arbuza i świeży arbuz skórka wywar, ma doskonałe właściwości moczopędne.
 arbuz,  i wywaru skorupy, pomaga z obrzękiem spowodowanym przez choroby nerek, serca i naczyń krwionośnych, wątroby.
Z kamicy moczowej dziennego spożycia pulpy arbuza (do 2,5 do 3 kg) pitnej odwar lub arbuza skórki (do 2 litrów) sprzyja rozpuszczaniu kamieni i zapobiega postępowi choroba.
kamieni nerkowych soli w drogach moczowych i nerek rozpuszczają się pod działaniem w środowisku zasadowym z moczem, który pojawia się, gdy zużycie arbuza. Za działanie lecznicze, trzeba zjeść duży arbuz
 Z angina, gruźlica.   skórka arbuza wyciąć z gęstą skórę, cięcie i przewijanie w maszynce do mięsa. Wycisnąć sok. Płukać gardło sokiem z arbuza skórką co godzinę.
 Po wątroby, alkoholizm, aby przywrócić wątroby . Sok wyciśnięty z skórce arbuza, należy podać pacjentowi 1 łyżka co godzinę, codziennie.
Z cukrzycą.   Diabetycy są przed wysokimi dawkami arbuza, ale to będzie bardzo przydatna do picia sok z zielonej skórki arbuz, ćwierć szklanki 4 razy dziennie: zawiera wszystkie niezbędne witaminy i minerały, a także w czerwonym miąższu arbuza, ale cukru - w minimalnej ilości.
Od trądzik, czyraki, owrzodzeń troficznych, odleżyn należy przetrzeć skórę ze świeżych skórki arbuza sok, czy płyny.
Z ciężkim bólem głowy, migreny . Konieczne jest zastosowanie świeże skórki arbuza na skroniach i czole, mocując je z bandażem. Jak ogrzeje - można umieścić drugą. Powtarzaj, aż ból ustępuje. Środek ten może być również stosowany do bólu reumatycznego.
Z opalenizny   należy umieścić na skórze drobno zmielonego na pastą skórki arbuza. Po godzinie przepłukać płatki owsiane w zimnym prysznicem i zastosować chłodną płatki owsiane na skórze. Czy to aż do zapalenia skóry na przełęczy.
 Z przewlekłe zaparcia, nadciśnienie, obrzęki . Zmieszać równe części Senna liści i suchej kory arbuza, zupy do mieszania filiżankę przegotowanej wody, 20 minut, lub pić rano przed śniadaniem, wieczorem przed snem.
Z biegunki. Wygładzić suche skórki arbuza na młynku do kawy, weź łyżeczkę co dwie godziny, mycie czystą wodą.
Pestki arbuza dobre na tarczyce..
Wiedząc, że w medycynie ludowej stosowany skóry arbuz, lato może nie tylko święto soczysty miąższ, ale także przygotować skórki arbuza na wyleczenie wielu chorób na cały rok.  Powodzenia...:))
 


delizioso, ricco di miele, che sarà una grande aggiunta a dolci, torte, gelati e per la salute. Se non hai avuto l'opportunità di cucinare il miele con l'anguria, ti consiglio di farlo. ingredienti:

     1000 gr di polpa di anguria

     2 pezzi di limone

     500gr di zucchero, o più, dipende dalla dolcezza di un cocomero


     esecuzione
     Sbucciate la polpa dell'anguria dai semi e sbucciate, tagliate a pezzi. Versate il succo di limone. Mettere l'anguria in una ciotola profonda, aggiungere lo zucchero e il succo di limone, lasciarlo per una notte in un luogo freddo. Mettere in una casseruola la mattina e cuocere per sciogliere lo zucchero. Pronto per pulire un setaccio. Lo sciroppo risultante rimette sul calice e cuoce a fuoco lento fino alla consistenza desiderata Versare il miele preparato in un barattolo pulito e metterlo in un luogo fresco. Puoi conservarli in modo sicuro per 3-4 settimane. O pastorizzare 10 minuti dall'acqua bollente :)))

1 komentarz:

  1. Nie jest to miód (miód to produkt pszczeli) przepis, który podałaś to ewentualnie galaretka z arbuza. Popraw prosze tekst, bo ciężko cokolwiek zrozumieć.

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com