środa, 5 grudnia 2018

Migdałowa zupa




Zupa o migdałowym smaku z kuchni osmańskiej.
Składniki
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 250ml mleka
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 130 g migdałów
  • 1/2 łyżeczki ziele angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie ,kurkuma do smaku i koloru

Wykonanie

Migdały ze skórką zalać wrzątkiem,obrać,pozostawić do ostygnięcia . 
2 łyżki obranych migdałów odłożyć.
Zimne migdały zmielić drobno ,ale nie na mąkę .
1 łyżkę masła stopić. Podsmażyć przez 2-3 minuty, dodać mąkę, ciągle mieszając . Gotować 2-3 minuty , dodać kruszonkę migdałów. Wlać mleko ,a następnie rosół powoli mieszając. Ziele angielskie, sól i pieprz do smaku dodać .Doprowadzić zupę do wrzenia. Gotować przez 8- 10 minut . Udekorować zupę drobno posiekanymi migdałami podsmażonymi na reszcie masła .Udekorować pietruszką ,lub bazylią świeżą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com