sobota, 22 grudnia 2018

makowiec



 Makowiec to jeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt  Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto.  Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury.  Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak  zapewnia pomyślność na cały rok  Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Smacznego :)
Składniki
  na ciasto

  • 50 dag mąki tortowej
  • 6 dag drożdży
  • 10 dag cukru - pudru
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • otarta skórka z cytryny
  • 1/2 utłuczonej laski wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie

Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta.Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte  makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem i  przenieść  na blaszkę .
    Wstawić do piekarnika 120 ° C
nie domykając drzwiczek .

Jak podrosną ( 25 -30 min.) zwiększyć płomień do 180 °C
zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 minut.

Masa makowa
    Składniki
  • 0,6 kg niebieskiego polskiego maku
  • 1l.mleka tłustego
  • 1 laska wanilii
  • 200 gr rodzynek
  • 60 ml rumu
  • szklankę czarnej zaparzonej herbaty
  • kieliszek amaretto
  • 1 kropla zapachu migdałowego
  • 1 szkl. skórki smażonej pomarańczowej
  • 200 g orzechów włoskich posiekanych drobno
  • 200 g daktyli posiekanych drobno - tym razem dałam morele
  • 4 cytryny umyte i otarte na najcieńszej tarce(skórka)
  • 8 żółtek
  • 1 szkl.cukru (kogiel-mogiel )
  • 8 białek na końcu ubitych z odrobiną soli
  • 1 szkl. miodu
  • 1 kostka masła -200g
Wykonanie
    Do wrzącego mleka wsypać cały mak,dodać środek laski wanilii . Zaparzyć
    1 szkl. herbaty ,dolać rum i zalać rodzynki. Kiedy mak będzie miękki, i będzie rozcierał się w palcach, przecedzić przez gęste sito.
    W rondlu rozpuścić masło,dodać mak zmielony (2-3 krotnie - cienkie sito) .
    Dodać wszystkie bakalie, skórki i miód ,oraz aromat migdałowy - 1-2 krople Odsączone rodzynki dodać do masy makowej.
    Prażyć wszystko, aż zacznie pachnieć. Odstawić masę do ostygnięcia .
    Ubić 8 żółtek z 1 szklanką cukru kogiel - mogiel na puch. Gotowy dodać do letniej masy makowej. Połączyć wszystko dokładnie.
    Ubić ze szczypta soli białka na sztywno ,a następnie połączyć delikatnie z masą makową. Na koniec wlewamy 60ml amaretto. Całość dokładnie mieszamy. Masa będzie dość luźna ,ale taka ma być ...Jest przepyszna i ten makowiec zawsze wychodzi...Polecam :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com