piątek, 28 listopada 2014

Jabłka pod kruszonką z płatkami owsianymi i cynamonem

Po obiedzie zazwyczaj nachodzi mnie chęć na coś słodkiego :-) Takie jabłka pod kruszonką na pewno zaspokoją podniebienia największych słodyczowych łasuchów :-)





Składniki:

1) Przygotowanie jabłek:

4 jabłka
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
kilka kropel cytryny

2) Przygotowanie kruszonki:

1,5 łyżki masła
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru

opcjonalnie cukier puder



Wykonanie:

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, pokrapiamy cytryną. Masło roztapiamy w garnuszku i wrzucamy do niego jabłka, cukier, cynamon, cukier wanilinowy. Gotujemy na średnim ogniu do momentu jak jabłka zmiękną a sok, który się wytworzy w trakcie gotowania, prawie całkowicie wyparuje.

Do miski wkładamy wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw mieszamy łyżką, a następnie palcami rozdrabniamy masę, żeby nie powstało zbite ciasto, a sypka kruszonka.

Jabłka wykładamy do formy (ja użyłam formy silikonowej), a na to wysypujemy kruszonkę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C góra-dół na około 15 minut. Sprawdzamy, czy kruszonka się zezłociła, jeśli tak, to deser jest gotowy. Na sam koniec po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem.




Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz