Ciasto 3bit

Kto nie zna 3 bita ręka w górę… Wiedziałam, znacie go wszyscy;) Każdy ma jednak na niego swój osobisty słodki sposób. Sama robiłam go w kilku różnych wersjach: z gotową krówką, masą budyniową z dodatkiem masła, kremem śmietankowym. Tym razem zdecydowałam się na wersję z domową masą kajmakową z przepisu mojej mamy( a jest to najlepsza masa w wersji maxisłodkość na świecie;)). Przekładanie 3 bita rozpoczęłam na blacie, skrojonym z wysokiego biszkopta, ale myślę że z powodzeniem można użyć warstwy herbatników, bądź upiec cienki 4 jajeczny biszkopt. Megasłodkie ciacho, w sam raz, gdy „macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie co”;)).
Składniki na biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i dokładnie i delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
8 łyżek cukru
2 szklanki mleka
Z podanych składników gotujemy budyń. Lekko studzimy.
Domowa masa kajmakowa:
500 ml mleka
400 g cukru
100 g masła
Cukier gotujemy z mlekiem na bardzo małym ogniu ok. 30 minut, stale mieszając, aż do pojawienia się lekko karmelowych drobinek. Zestawiamy z ognia i studzimy( ale masa ma być lekko ciepła). Ciepłą masę ucieramy dodając po łyżce masła.
Masa śmietankowa:
500 ml kremówki
4 łyżki pudru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody
Śmietanę miksujemy z pudrem na sztywno. Dodajemy lekko ciepłą( ale nie gorącą żelatynę).
Dodatkowo:
opakowanie ciasteczek maślanych ( 150 g)
opakowanie okrągłych biszkoptów
2 łyżki ciemnego kakao
WYKONANIE:
cienki blat biszkoptowy( lub herbatniki)+ciepła masa budyniowa+herbatniki
masa kajmakowa
biszkopty
masa śmietanowa
posypujemy przez sitko kakao
Ciasto schładzamy ok. 3 godziny.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Boże jak ja uwielbiam to ciasto. Jest takie słodkie, mniam ... Przeważnie robię je na herbatnikach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodko mi od samego patrzenia, napawam sie tym pięknym widokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto, jest przepyszne :) robię je na samych herbatnikach, a wierzch posypuję startą gorzką czekoladą :)
    Pozdrawiam :)

    http://naszlakusmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis to jakieś nieporozumienie... Budyń jak kit- nie dał się rozsmarować,dopiero polaczenie z masłem trochę go uratowało.Kajmak to porażka- zbyt krótki czas, za malo cukru. Zlewa sie z ciasta. Herbatniki i biszkopty nie zmiękły od masy. Ogólnie szkoda słów. Ciasto broni się wyłącznie biszkoptem który rzadko kiedy zawodzi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten przepis to jakieś nieporozumienie... Budyń jak kit- nie dał się rozsmarować,dopiero polaczenie z masłem trochę go uratowało.Kajmak to porażka- zbyt krótki czas, za malo cukru. Zlewa sie z ciasta. Herbatniki i biszkopty nie zmiękły od masy. Ogólnie szkoda słów. Ciasto broni się wyłącznie biszkoptem który rzadko kiedy zawodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, bardzo dziękuję za Twoją opinię. Nie rozumiem jednak, gdzie popełniłaś błąd.. Ciasto jest z gatunku tych praktycznie niezawodnych.Budyń wykładamy gorący, przykrywamy herbatnikami, które miękną od ciepła budyniu. Odstawiamy do ostudzenia. Masa kajmakowa ma idealną gęstość do tego ciasta, jeśli jednak Ci się nie udaje- możesz zastąpić masą z puszki.
      Nie wiem , czym mogło być spowodowane to Twoje 3bitowe niepowodzenie, jednak spróbuj ponownie- nie wszystko wychodzi za 1 razem- cierpliwości:)) Mariola

      Usuń
  6. ja daje jedna warstwe krakersow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, z krakersami solonymi-pycha. Bardzo polecam, też robiłam🙂

      Usuń