Ramen wegetariański



Składniki: na jedną porcję

Rosół z pieczonych warzyw (około 300 ml)
marchewka z rosołu + mała cebula
sos sojowy (mała łyżeczka)
lubczyk (pół łyżeczki)
imbir (dałam na oko mały kawałek)
papryka słodka i ostra (szczypta)

makaron chiński lub ryżowy (50g)

dodatki:

jajko
2 pieczarki
szczypiorek (garść)
kukurydza (garść)



1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html

2. Do małego garnka przecedzamy rosół. Odkładamy jedną małą marchewkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchewkę i cebulę miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu.

3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.

4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty).

5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy do miski i układamy dodatki na wierzchu.

Mmm Pycha!



Brak komentarzy :