niedziela, 20 stycznia 2019

ciasto marchewkowe





Składniki:
  • 4 jaja
  • 30 ml sok pomarańczowy
  • 350 g cukru- ciasto nie wyjdzie za słodkie pomimo takiej ilości cukru
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 500g drobno startej marchewki
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g wiórków kokosowych
  • 400g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek pomarańczowy
  • 80-100ml  śmietanka kremówka 30%
  • 30dag serek śmietankowy
  • forma 24x35
Wykonanie
     Ubić jajka z cukrem ma puszystą gładką masę .Nadal ubijając na wysokich obrotach dodać strumieniem olej. Do tak powstałej masy dodać startą drobno marchewkę,orzechy,wiórki kokosowe,sok pomarańczowy .Całość wszystko wymieszać .Następnie dodać przesianą mąkę ,cynamon,sodę ,proszek do pieczenia,oraz sól. Delikatnie połączyć wszystkie składniki-ja na wolnych obrotach miksera. Formę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć masę. Piec w piekarniku około 60 minut w temperaturze 150°C. Upieczone pozostawić do ostygnięcia .Gdy wystygnie, pokryć wierzch serkiem śmietankowym zmiksowanym ze śmietanką .(Ilość śmietanki w zależności od serka ....może być suchy więc całość śmietanki dajemy...). Wstawić na noc do lodówki.... serka ze śmietanka nie słodzimy,chyba ,że ktoś chce słodsze..
    Ciasto jest puszyste, wilgotne,ale nie ciężkie ....szybko znika ,pomimo ,że jest sycące .:))


1 komentarz:

777pepin777@gmail.com