Szukaj na tym blogu

czwartek, 17 stycznia 2019

Tosty z parówką

Tosty powinny być wypieczone z wierzchu, a w środku miękkie. Przede wszystkim muszą być chrupiące i gorące.  Dlatego jeżeli robimy je w piekarniku, najpierw trzeba krótko, ale na dobrze rozgrzanej patelni, obsmażyć z obu stron na rumiano. Następnie układamy na nich ulubione dodatki i wkładamy  na krótko do dobrze nagrzanego piekarnika.


Składniki: 
-4 kromki chleba tostowego
-margaryna lub masło do posmarowania
-2  parówki z szynki
-50 ml piwa
-3 łyżki startego żółtego sera 
-żółtko
-szczypta cynamonu

Piwo, ser, cynamon i żółtko zmiksować na gładki sos.
Kromki chleba posmarować z dwóch stron margaryną lub masłem, obsmażyć  na  suchej, gorącej patelni na zloty kolor. 
Piekarnik rozgrzać do 180°. 
Parówki przekroić na pół w poprzek i wzdłuż. Ułożyć po dwie na toście, polać sosem piwnym, ułożyć na blasze i zapiekać w gorącym piekarniku 5 minut.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Znakomitym dodatkiem będą  pomidory i mieszanka sałat polana sosem winegret.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz