Imprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem serowym

Imprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem serowym Karnawał trwa. Dziś polecam Wam kolejną pyszną propozycję idealną na spotkania z przyjaciółmi. Imprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem serowym. U mnie znikają w mgnieniu oka. Puszysta bułeczka nadziana pieczarkami (ja dodatkowo na część bułeczek nakładam jeszcze trochę pieczarek na wierzch). Idealna na ciepło (bułeczki można pogrzać tuż przed podaniem) lub zimno. A do tego gęsty serowy sos. Spróbujcie.

Bułeczki można podać również z innym sosem. Polecam Wam pełną ofertę Tarsmak

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej + do podsypania
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka klasy M
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 większych pieczarek
  • pół cebuli
  • sos serowy Tarsmak (1 łyżka do farszu + do podania)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Gdy ciasto podrośnie wyrabiamy jeszcze z 2 razy. Wyciągamy i na podsypanej mąką macie/blacie ugniatamy ręką ciasto na kształt placka (można też ciasto rozwałkować) na grubość około 5-6 mm. Następnie np. za pomocą szklanki wycinamy koła. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy znów koła, aż skończy nam się ciasto.

Farsz: Pieczarki obieramy, kroimy same kapelusze na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy. Całość podsmażamy na maśle i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę sosu serowego i mieszamy. Odstawiamy.

Każde kółko lekko rozciągamy. Na środek nakładamy farsz pieczarkowy. Zlepiamy kółeczka (ściągamy brzegi do siebie, zlepiamy, tworząc w ten sposób bułeczki). Bułeczki układamy zlepieniem do dołu. Na wierzch można (tak jak u mnie) nałożyć jeszcze troszkę farszu, lekko go wgniatając w bułeczkę (lub pominąć ten etap).

Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, z termoobiegiem). Obserwujemy bułeczki, powinny być ładnie upieczone. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (u mnie około 20-25 minut).

Bułeczki podajemy z dodatkową porcją sosu serowego. Bułeczki idealnie smakują na ciepło (można je podgrzać tuż przed podaniem i dopiero polać sosem) lub na zimno.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz