stycznia 16, 2019

PRZEPIS NA POROWE RISOTTO Z KREWETKAMI I SALSĄ Z AWOKADO I POMIDORA



Kremowe risotto to jeden z tych posiłków, które możesz zrobić na wiele sposobów, wystarczy otworzyć lodówkę sprawdzić co w niej mamy i zadecydować o smaku przewodnim. Risotto to danie, które smakuje wszystkim również dzieciakom, bo większość z nich lubi ryż. Przygotowanie risotta jest proste ale wymaga częstego zaglądania na patelnię, ale poza tym to dziecinnie proste danie.
Do risotto powinniśmy sięgnąć po ryż odmiany arborio o bardziej zaokrąglonych końcówkach, dzięki okrągłym ziarnom dobrze łączy się z innymi przyprawami i dodatkami, jest to specjalny ryż do risotta, ale jeśli takiego w domu nie mam zdarza mi się sięgać po ryż jaśminowy.

Risotto to danie proste i wywodzi się oczywiście z kuchni włoskiej, czyli tej najprostszej, najmniej skomplikowanej, tej którą pokochały miliony ludzi na całym globie.  Kuchnia włoska opiera się głównie na prostych produktach o bardzo dobrej jakości. Większość włoskich przepisów, które królują w wielu kartach restauracyjnych powstało z biedy, gospodarze używali tego co było. Dlatego w tej kuchni królują pomidory, oliwki, oliwa, sery, wina czy świeże zioła. To co można było wyhodować w gospodarstwie, to z tego się korzystało. Wspominam o tym, dlatego, że przygotowując dania z kuchni włoskiej, nawet te najbardziej proste, gdzie składniki można wymienić na placach jednej reki, musimy zadbać o ich jakość. To ona jest kluczowa dla aromatu i końcowego smaku dania. Dlatego jeśli chcesz poznać prawdziwy smak tamtej kuchni to przede wszystkim zadbaj o kilka składników w swojej kuchni, a przede wszystkim kup dobrej jakości oliwę z oliwek, to już połowa sukcesu, bo bez oliwy z kuchni włoskiej się nie da ;-)




PRZEPIS NA POROWE RISOTTO Z KREWETKAMI I SALSĄ Z AWOKADO I POMIDORA


SALSA z awokado dla 4 osób:


- 1 bardzo duży lub 2 mniejsze żółte malinowe pomidory 
- 1/2 bardzo dojrzałego awokado hass
- sok z cytryny do smaku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- dymka

Pomidory umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, w taką samą kostkę pokój awokado, wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Odstaw na 15 -20 minut aby smaki się przegryzły.


POROWE KREMOWE RISOTTO


- 2 szklanki suchego ryżu arborio
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka mleka + woda
- 3 ząbki polskiego czosnku
- kilka gałązek tymianku polskiego
- 10 cm białej części pora
- sól


Na dużej patelni, o grubym i solidnym dnie, rozpuść masło i oliwę, połącz ze sobą, dodaj posiekany czosnek i pora, całość przesmaż. Nic nie może się zrumienić! Dodaj sól,  suchy ryż i mieszaj przez 1-2 minuty, aby się przesmażył i wchłonął smak i aromat, który przeszedł do tłuszczu. Podlej 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mleka, wymieszaj i przykryj pokrywką. Za 5 minut podnieś  pokrywkę i przemieszaj jeśli ryż wchłonął już cały płyn dolej resztę mleka, wymieszaj i przykryj. Po kolejnych 5 minutach sprawdź czy ryż wchłonął cały płyn jeśli tak podlej wodą. Czynność tą powtarzamy aż ryż będzie ugotowany i miękki. Na samym końcu dodaj listki z gałązki tymianku i wymieszaj. 



KREWETKI:


- cztery duże garście koktajlowych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- odrobina startego świeżego imbiru

Na patelni na maśle przesmaż czosnek, imbir, dodaj krewetki i smaż około 4 minuty (im większe tym dłużej).
Krewetki dodaj do risotta wraz z całym sosem z patelni, całość wymieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw na 5 minut pod przykryciem.
Po tym czasie jedzenie jest gotowe, podajemy z salsą z awokado i pomidorków, całość posypujemy świeżymi listkami bazylii.


Danie jest przepyszne! Polecam gorąco!

Na potrzeby zdjęcia krewetki są ułożone osobno ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI