Nuggetsy z kurczaka
mega chrupiące!

Nuggetsy z kurczaka

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 paczka chipsów lub nachosów o dowolnym smaku
2 jajka
1 szklanka mąki
Przyprawy:
0.5 łyżeczki papryki słodkiej
0.5 łyżeczki papryki wędzonej
0.5 łyżeczki oregano i bazylii
0.5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy

Składniki

  • Przyprawy:

Opis dania

Udostępnij

Nuggetsy z kurczaka doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska, podana z ulubionymi dipami lub jako część obiadowego dania. Nuggetsy domowe w chrupiącej panierce z pewnością skradną także serca naszych małych niejadków. Przepis na nuggetsy domowe nie jest skomplikowany, a samo ich przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 30 minut. O tym, jak zrobić nuggetsy w chrupiącej panierce, przeczytacie w tym właśnie wpisie. Poznajcie mój sposób na mega chrupiące nuggetsy z kurczaka, a mianowicie na kąski w panierce z  chipsów!

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie mięsa na nuggesy:

Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w niewielkie kąski i przełożyć do miski. Do mięsa dodać oliwę i przyprawy (można dowolnie modyfikować). Mięso dokładnie wymieszać, najlepiej ręką, by wszystkie kawałki były równomiernie obtoczone w przyprawach.

2
Gotowe

Przygotowanie panierki do nuggetsów:

Chipsy lub nachosy mocno pokruszyć - możemy to zrobić w misce za pomocą kulki do ciasta, w malakserze lub w woreczku. Do drugiej miseczki wybić jajka i dokładnie roztrzepać. Do 3 miseczki przesypać mąkę.

Każdy kawałek mięsa panierować kolejno w mące, jajku i pokruszonych chipsach.

3
Gotowe

Nuggetsy domowe smażyć w głębokim oleju do zarumienienia. Usmażone kąski wykładać na ręcznik papierowy do odcieknięcia.

Nuggetsy z kurczaka podawać z ulubionymi dipami.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i boczkiem
poprzedni
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i boczkiem
Ryba w parowarze
następny
Ryba na parze z ryżem z warzywami

Komentarze Ukryj komentarze

W domu zawsze trudnij osiągnąć efekt chrupiącej smacznej panierki… koniecznie wypróbuję i dam znać jak wyszło 🙂 Pozdrawiam

Skomentuj