Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 paczka chipsów lub nachosów o dowolnym smaku
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
Przyprawy:
- 0.5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0.5 łyżeczki papryki wędzonej
- 0.5 łyżeczki oregano i bazylii
- 0.5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy
Opis dania
Nuggetsy z kurczaka doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska, podana z ulubionymi dipami lub jako część obiadowego dania. Nuggetsy domowe w chrupiącej panierce z pewnością skradną także serca naszych małych niejadków. Przepis na nuggetsy domowe nie jest skomplikowany, a samo ich przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 30 minut. O tym, jak zrobić nuggetsy w chrupiącej panierce, przeczytacie w tym właśnie wpisie. Poznajcie mój sposób na mega chrupiące nuggetsy z kurczaka, a mianowicie na kąski w panierce z chipsów!
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie mięsa na nuggesy:Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w niewielkie kąski i przełożyć do miski. Do mięsa dodać oliwę i przyprawy (można dowolnie modyfikować). Mięso dokładnie wymieszać, najlepiej ręką, by wszystkie kawałki były równomiernie obtoczone w przyprawach. |
2 Gotowe | Przygotowanie panierki do nuggetsów:Chipsy lub nachosy mocno pokruszyć - możemy to zrobić w misce za pomocą kulki do ciasta, w malakserze lub w woreczku. Do drugiej miseczki wybić jajka i dokładnie roztrzepać. Do 3 miseczki przesypać mąkę. Każdy kawałek mięsa panierować kolejno w mące, jajku i pokruszonych chipsach. |
3 Gotowe | Nuggetsy domowe smażyć w głębokim oleju do zarumienienia. Usmażone kąski wykładać na ręcznik papierowy do odcieknięcia. Nuggetsy z kurczaka podawać z ulubionymi dipami. |
Komentarze Ukryj komentarze
W domu zawsze trudnij osiągnąć efekt chrupiącej smacznej panierki… koniecznie wypróbuję i dam znać jak wyszło 🙂 Pozdrawiam
Jadłby 😛