ZUPA ZIEMNIACZANA: tradycyjny przepis
/
1
Pyszna zupa ziemniaczana z zacierkami |
Przepis na tradycyjną zupę ziemniaczaną z kluskami.
Pyszna, polska zupa ziemniaczana z marchewką, cebulą i zacierkami, zabielana śmietaną. Domowa zupa ziemniaczana bez mięsa, gotowana na rosole. Zupę można doprawić chrzanem lub majerankiem i czosnkiem.
Zupa ziemniaczana, kartoflanka - jak się robi?
Wyjątkowa, prawdziwa i najlepsza zupa ziemniaczana z zacierkami. Po pewnym czasie zupa odrobinę zgęstnieje, dlatego śmietankę można podawać na życzenie, przy wydawaniu zupy.
Zobaczcie mój wypróbowany, klasyczny przepis na kartoflankę. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.
Oto przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie zupy ziemniaczanej krok po kroku.
Domowa, polska zupa ziemniaczana - najlepszy przepis |
Oto składniki i przyprawy na zupę ziemniaczaną:
- ok. 2 litry rosołu jarzynowego
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 marchew
- 1 mała cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1 płaska łyżka smalcu
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 filiżanki gęstej śmietany
na zacierki:
- 100g mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Przepis na zupę ziemniaczaną - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
- marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami
- cebulę obrać i drobno posiekać
- posiekać natkę pietruszki (same listki). Łodyżki natki związać bawełnianą nitką lub sznureczkiem
Krok 2.
- Przygotować zacierki: do miseczki wsypać mąkę, wbić jajko, wlać wodę i oprószyć szczyptą soli. Następnie widelcem wstępnie wymieszać składniki. Przełożyć masę na blat wysypany mąką i zagnieść twarde ciasto, uformować w kulkę. Ciasto zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami lub uszczykiwać palcami po kawałeczku formując nieduże kluski.
- Zacierki rozsypać na blacie oprószonym mąką i zostawić na chwilę, aby podeschły.
Krok 3.
- W tym czasie w garnku zagotować 1 litr rosołu, wrzucić ziemniaki , marchew i związane łyżki natki pietruszki gotować do miękkości. Po ugotowaniu pietruszkę wyjąć z zupy.
Krok 4.
- Następnie w drugim garnku zagotować pozostały rosół, wrzucić otrzepane z nadmiaru mąki zacierki i gotować na średnim ogniu kilka minut.
- Gotowe zacierki przelać do garnka z ziemniakami, zamieszać i zagotować. Zupę ziemniaczaną doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Po kilku minutach zupę zdjąć z ognia. Można zabielić zahartowaną i spienioną śmietaną.
- Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić posiekaną cebulkę i podsmażyć na złoty kolor i dodać do zupy.
Przed podaniem zupy ziemniaczanej, każdą porcję posypywać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Prawdziwa zupa ziemniaczana z zacierkami |
pycha;)
OdpowiedzUsuń