Krupnik jaglany

 

 

 

 

 

 

 

Krupnik jaglany

 



Krupnik jaglany ze strączkami – soczewica i fasolką szparagową.

Smaczny, sycący, rozgrzewający, bezglutenowy.

 

 

PRZEPIS NA KRUPNIK JAGLANY

Składniki na krupnik jaglany:

1 cebula

3 łyżki oliwy

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

5 ziemniaków

1 szklanka fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej

2 łyzki soczewicy czerwonej

3 łyżki kaszy jaglanej

sól himalajska

pieprz

pół łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki nasion pokrzywy- opcjonalnie

1 liść laurowy

8 szt ziela angielskiego

 

Jak zrobić krupnik jaglany:

Cebulę siekamy i szklimy na oliwie.

Do cebuli dodajemy starta na tarce marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego w plasterki selera, soczewicę i kaszę.

Zalewamy 1,5l wody.

Dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy.

Gotujemy przez 20 min.

Dodajemy fasolkę szparagową, pokrzywę kurkumę.

Gotujemy jeszcze 5-10 min.

Doprawiamy do smaku.



Krupnik jaglany

 

 

 

 

 

Może zainteresować Cię też:

 

Jak wekować zupy w słoiku  Jak wekować zupy w słoiku

 

Zimowe zupy  – Zbiór 55 przepisów na zimowe zupy

 

zupa krem  Zupa krem – 30 przepisów

 

Zupa jesienna  35 przepisów na jesienne zupy

 

Barszcz biały  Zupy na Wielkanoc – przepisy

 

Chłodnik z botwinki ze szczawiem  Chłodnik – przepisy na chłodniki

 

zupa  Zupy – dieta dr Dąbrowskiej