środa, 16 stycznia 2019

Burger z serem halloumi

Propozycja na ser halloumi nie grillowanego, ale startego i usmażonego na wzór burgera wołowego.













Składniki

  • 250 g halloumi cypryjskiego
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 jajka
  • pół szklanki tartej bułki
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • pieprz
  • olej z oliwek do smażenia
  • sałata rzymska
  • pomidor malinowy
  • ogórek gruntowy
  • remulada duńska

    Przygotowanie


    1. Ser halloumi starłem na tarce o grubych oczkach.
      Do sera dodałem odsączone i drobno posiekane pomidory, dodałem roztrzepane jajka, doprawiłem czosnkiem i pieprzem.
      Na koniec dodałem bułkę tartą, wymieszałem, uformowałem burgery.
      Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju.
      Smażyłem burgery na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

      Bułki przekroiłem, posmarowałem sosem, na to położyłem sałatę, burgera, plaster pomidora i ogórka, polałem sosem, kolejny liść sałaty, przykryłem drugą połówką bułki. A więc standardowo, jak każdego hamburgera robimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz