Ciastka | Inne | Karnawał

Puszyste, pyszne twarogowe oponki

15 stycznia 2019

Czaiłam się do zrobienia tych serowych oponek już dłuuuugo. Prawdę mówiąc zupełnie nie wiem czemu. Oponki twarogowe robi się błyskawicznie a są puszyste, przepyszne i proste do zrobienia.

To idealny przepis dla tych, którzy marudzą, że drożdże im nigdy nie rosną, że oni nie potrafią… W smaku nie wyczujecie sera w ogóle 😉

W zasadzie, na każdej stronie znajdziecie niemal identyczny przepis. Ja mój wzięłam stąd. Jeśli chcecie nieco urozmaicić smak oponek, możecie dodać startą skórkę cytryny.

Ja jestem zbyt leniwa i w oryginale jest o mieleniu lub przepuszczenia przez praskę sera białego. Ja mój ser potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków. Aha, używajcie sera na wagę lub pakowanego, a nie wiaderkowych, gdyż te są najzwyczajniej za rzadkie.

Oponki możecie konsumować posypane cukrem pudrem lub polukrowane. Ja następnym razem polukruję, ale teraz był tylko test przepisu, więc specjalnie się nie spinałam i na wierzchu wylądował cukier puder 😉

Oponki smażyłam w oleju, z dodatkiem smalcu, żeby tak bardzo tłuszcz się nie palił. Jeśli mocniej przysmażycie oponki, będą bardziej chrupiące, te jasnozłote, są za to bardziej puszyste. Dla każdego coś dobrego;)

Jeśli nadal się wahacie, to ja się przyznam, że zrobiłam oponki w sobotę, z pojedynczej porcji. Pan mąż zrobił sobie oponkowy deser, kolację i oponkowe śniadanie. A z racji tego, że w niedzielę szliśmy na oabid, warto było coś ze sobą przynieść, padło na oponki…I tak w niedzielę znów robiłam oponki, tylko już z podwójnej ilości 😉 Jeśli jesteście oponkożercami, proponuję od razu zrobić podwójną porcję.

Tłuszcz do smażenia nie może być zbyt gorący, ani zbyt zimny, najlepiej podgrzać go i usmażyć testowo jedną oponkę.

Z przepisu wychodzi w zależności od grubości wałkowania i wielkości oponek, ale ok. 20 sztuk.

Wydruk przepisu
5 from 1 vote

Puszyste oponki twarogowe

Pyszne, proste i szybkie do zrobienia oponki z serem białym, bez drożdży.

Składniki

  • 250 g sera białego dałam tłusty
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g gęstej śmietany dałam 18%
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie

  • Ser mielimy lub rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków
  • mąkę z sodą przesiewamy do miski.
  • Do mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Za mnie zrobił to robot 😉
  • Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy ciasto. W oryginale jest grubość 1-1,5 cm, u mnie 0,5 cm.
  • Wykrawamy szklanką kółka, w środku wykrawamy kieliszkiem lub nakrętką małe kółeczka.
  • Smażymy oponki na gorącym tłuszczu na złoty kolor po obu ze stron. Usmażone oponki wyjmujemy na ręczniczek papierowy i odsączamy z tłuszczu.
  • Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating